-

Na današnji dan – 8. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1948 – Rođen je Johhny Ramone, američki gitarista i tekstopisac, jedan od osnivača i član tokom cele karijere pank-rok benda The Ramones. Kao tinejdžer je zajedno sa budućim bubnjarom Ramonesa, Tommyjem Ramoneom, svirao u bendu Tangerine Puppets, dok je basistu Dee Dee Ramonea sreo na putu iz hemijske čistionice, razmenivši sa njim zajedničke simpatije prema muzici grupa The Stooges i MC5.

1980 
Talking Heads su objavili „Remain In Light“, svoje četvrto studijsko izdanje, ujedno i poslednje koje je producirao Brian Eno. Video za pesmu „Once In A Lifetime“ koji prikazuje David Byrneove herky-jerky pokrete na sceni postaje favorit na MTV-u, pomogavši da se „Remain In Light“, eksperimentalni album koji je spajao elemente fank, rok i afričke muzike, etablira kao jedan od najznačajnijih u rok muzici.

1987Chuck Berry, jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena, dobio je zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih, a njegova filmska biografija „Hail, Hail Rock & Roll“ je premijerno prikazana iste večeri. Ovaj dokumentarni film prati Berryjev koncert u Misuriju 1986, a u njemu se pojavljuju mnogi poznati muzičari, kao što su Keith Richards, Eric Clapton, i Bruce Springsteen.

1988 U2 slavi svoj prvi broj 1 hit u Velikoj Britaniji sa pesmom „Desire“, dvanaestim singlom sa albuma „Rattle and Hum„, koji je sadržao i koncertne i studijske snimke. Osim što je bio prekretnica u karijeri benda, ova energična pesma oborila je i rekorde na listama u SAD, postajući prva pesma koja se našla na vrhu lista Billboard Modern Rock Tracks i Mainstream Rock Tracks istovremeno.


Istog dana, album Pink Floyda „The Dark Side of the Moon“ iz 1973. godine konačno je napustio Billboardovu listu Hot 200 nakon rekordne 741 nedelje, ostavši na listi popularnosti čak 14 godina! Nakon što su pravila liste promenjena kako bi se omogućilo starijim albumima da se na njoj ponovo nađu, „The Dark Side of the Moon“ se na Billboard Hot 200 vraća 2009. godine, zadržavši svoju popularnost kod slušalaca i danas.

1990Eddie Vedder je sleteo u Sijetl, gde je prvi put sreo svoje kolege iz benda Pearl Jam i započeo sedmicu snimanja koja je kanije sačinila većinu njihovog debitantskog albuma, Ten. Veddera su članovi benda izabrali na osnovu vokala koje je dodao na instrumentalni demo sa tri pesme koje su napravili, budući da je njegov jedinstven i prepoznatljiv glas perfektno odgovarao njihovom grandž zvuku, postavši ubrzo i ključan element njihovog uspeha.

1991 – Objavljen je
Soundgardenov drugi album za A&M Records, „Badmotorfinger“, što se poklopilo sa probojem grandž muzike, budući da je NirvaninNevermind“ izdat samo dve nedelje ranije, a iste godine je objavljen i „Ten„, grupe Pearl Jam. „Badmotorfinger“ je prodat u više od dva miliona primeraka u SAD-u, predstavlja komercijalni proboj grupe Soundgarden i smatra se jednim od najboljih grandž albuma svih vremena, postigavši i kritički i komercijalni uspeh.

Najnovije vesti

Izdvajamo