-

Na današnji dan – 8. novembar/studeni

1957 – Rođen je Porl Thompson, engleski muzičar najpoznatiji po svom radu sa alternativnim rok bendom The Cure, sa kojima je otpočeo karijeru još dok su bili Easy Cure, međutim, njegov stil sviranja gitare tada se nije slagao s minimalističkim pristupom pisanju pesama Roberta Smitha, te je napustio bend 1979. godine. Vratio se u The Cure 1983, na početku snimanja njihovog petog studijskog albuma „The Top„, na kome je svirao saksofon, a kasnije je počeo da svira i gitaru i klavijature na albumima poput „The Head on the Door„, „Kiss Me Kiss Me Kiss Me„, „Disintegration“ i „Wish„.

1961The Beach Boys su objavili svoj debitantski singl, koji je pomogao da se definiše „kalifornijski zvuk“ i učinio ih jednom od najpopularnijih grupa ranih šezdesetih, pesmu „Surfin'“. Ova numera, koju su napisali Brian Wilson i Mike Love,
a bila je inspirisana Wilsonovim bratom Dennisom, postigla je veliki komercijalni uspjeh, dosegavši 75. mesto na Billboard Hot 100 listi u SAD-u, obradili su je mnogi umetnici, a 2004. godine uvrštena je i u Grammy Hall of Fame.

1969 – Pesma „Something“ grupe The Beatles ušla je na UK pop listu, a sa više od 150 snimljenih verzija, takođe je postala i druga najobrađivanija pjesma Beatlesa iza „Yesterday„. Pesmu je napisao George Harrison u, kako navodi, trenutku „čiste sreće„, smatravši tada da je to „najbolja pesma koju je ikada napisao„, a inspisala ga je njegova tadašnja partnerka, Patti Boyd.

1971 – Led Zeppelin je objavio svoj bezimeni četvrti studijski album, opšte poznat kao „Led Zeppelin IV“. Najprodavaniji album benda sadržao je nekoliko najvećih hitova Led Zeppelina, uključujući „Black Dog„, „Rock and Roll“ i kultnu „Stairway to Heaven„, a izdvaja se od njihovih ranih radova i zbog dva gostujuća umetnika: pevačice Sandy Denny na „The Battle of Evermore“ i pijaniste Iana Stewarta na „Rock and Roll„.

1975David Bowie je održao svoj američki televizijski debi u CBS-ovoj zabavnoj emisiji „Cher„, izvodeći pesmu „Fame„, kao i medli pesama s pevačicom, glumicom i voditeljkom emisije, Cher, poput „Young Americans„, „Day Tripper“ i „Ain’t No Sunshine„. Ovaj nastup predstavljao je značajan trenutak u njegovoj karijeri, budući da se prvi put pojavio pred američkom televizijskom publikom, a njegova izvedba „Fame“ plasirala je ovu pesmu kao globalni hit.

1980 – Objavljen je „Ace of Spades“, četvrti studijski album britanske hevi metal grupe Motörhead, dobivši je brojne pohvale kritičara, koji su ga opisivali kao „jedan od najboljih metal albuma ikada snimljenih„. Album je uticao na brojne kasnije izvođače, a naslovna pesma „Ace of Spades“ postala je najveći hit, međutim, album sadrži i brojne druge značajne pesme, poput „Killer„,Live Fast, Die Young“, i „The Chase Is Better Than the Catch„.

1986 – Američka nju vejv grupa Berlin je započela četveronedeljni boravak na prvom mestu britanske liste singlova s pesmom „Take My Breath Away“, koja se pojavila u filmu „Top Gun„. Napisali su je Giorgio Moroder i Tom Whitlock, a osvojila je Oskara i Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu, postavši jedna od najpoznatijih i najomiljenijih pjesama osamdesetih, a često je korišćena u filmovima, televizijskim emisijama i reklamama.

Najnovije vesti

Izdvajamo