-

Na današnji dan – 8. avgust / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1961 – Rođen je irski muzičar The Edge, najpoznatiji kao lead gitarista, klavijaturista i prateći vokal rok benda U2. Kao član benda od samog zasnivanja, zajedno sa U2-om je snimio 14 studijskih, kao i jedan solo album, skrojivši efektom ritmičkih kašnjenja na gitari jedan od njihovih prepoznatljivih zvukova.

1961 – „Little Sister“, pesma napisana od strane Doca Pomusa i Morta Shumana, objavljena je kao singl američkog pevača Elvisa Presleya. On je izvodi i kao deo medleya u dokumentarnom filmu „Elvis: That’s the Way it is“, a kasnije je obrađuju i muzičari i bendovi poput Roberta Planta, The Nighthawksa i Pearl Jama.

1969 – Kultna fotografija Beatlesa sa albuma „Abbey Road“, zabeležena je na pešačkom prelazu ispred studija Abbey Road. Dok je policajac zadržavao saobraćaj, fotograf McMillan je postavio rasklopive merdevine nasred ulice i užurbano napravio šest slika benda.

1977 – Pesma Neila Younga, „Like a Hurricane“ objavljena je na albumu „American Stars ‘n Bars in 1977„. Young ju je napisao još u julu 1975. uz pomoć svog prijatelja Taylora Phelpsa, i to u trenutku kada usled operacije glasnih žica nije mogao da peva.

1980 – Objavljena je „Ashes to Ashes“, pesma koju je napisao i snimio David Bowie kao svoj vodeći singl na albumu „Scary Monsters (And Super Creeps)„. Pesma je stekla popularnost i zbog inovativnog spota koju su režirali Bowie i David Mallet, u tom trenutku najskupljeg ikada snimljenog.

The Clash

1980 – Pesma „Bankrobber“ objavljena je kao singl engleske pank rok grupe The Clash. Nije se našla ni na jednom studijskom albumu i nigde osim u sklopu kompilacije „Black Market Clash„, ali su se na njenom snimanju slučajno zatekli mladi Ian Brown i Pete Garner koji će kasnije oformiti grupu The Stone Roses.

2017 – Preminuo je pevač, tekstopisac i gitarista Glen Campbell, usled komplikacija izazvanih Alchajmerovom bolešću. Ovaj vrsni muzičar je objavio više od 70 studijskih albuma i prodao 45 miliona primeraka širom sveta, a nastupao je sa imenima kao što su Beach Boys, Frank Sinatra, Dean Martin, Nat King Cole, the Monkees, Nancy Sinatra i Elvis Presley.