-

Na današnji dan – 6. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1943Roger Waters, humanitarac, pevač, tekstopisac, basista i suosnivač benda Pink Floyd, rođen je na današnji dan. Nakon odlaska Syda Barretta 1968, Waters je postao glavni tekstopisac Pink Floyda, a posle napuštanja benda je izdao i niz uspešnih solo albuma, kao i operu „Ca Ira„, izvodeći na svojim turnejama albume „The Dark Side of the Moon“ i The Wall u celosti.

1968 — Liverpulska četvorka The Beatles angažovala je Erica Claptona da doda svoj, sada legendarni, gitarski solo Harrisonovoj pesmi, „While My Guitar Gently Weeps“. Clapton je tako postao prvi poznati muzičar van Beatlesa koji je gostovao na nekoj od njihovih pesama.

1970 — Održan je poslednji koncert sastava The Jimi Hendrix Experience na Open Air Love & Peace Festivalu u Nemačkoj. Na repertoaru nastupa su se tada našle i pesme poput „Hey Joe„, „Purple Haze“ i „Foxy Lady„, a manje od dve nedelje kasnije, gitarski virtuoz Jimi Hendrix preminuo je u svojoj 27. godini.


1971 — Rođena je Dolores O’Riordan, irska pevačica, muzičarka i tekstopisac, najpoznatija kao vokalistkinja i liderka rok benda The Cranberries. O’Riordan je bila prepoznatljiva po svojem snažnom vokalu i emocionalnim tekstovima koji su posebno proslavili numere poput „Zombie„, „Linger„, „Dreams“ i „Ode to My Family„.

1981Stevie Nicks, pevačica benda Fleetwood Mac i jedna od najpoznatijih ženskih rok ikona, objavila je svoj prvi solo album pod nazivom „Bella Donna“. Nakon što je već postigla veliku slavu sa bendom, njen album prvenac je hit singlovima poput „Edge of Seventeen“ i „Stop Draggin’ My Heart Around“ postigao veliki uspeh i označio prekretnicu u njenoj karijeri samostalne umetnice.

1990 — Ritam gitarista benda Creedence Clearwater Revival, Tom Fogerty, preminuo je u svojoj 49. godini usled komplikacija izazvanih tuberkulozom i AIDS-om. Fogerty je zajedno sa svojim bratom Johnom, kao i Dougom Cliffordom i Stuom Cookom, osnovao ovu kultnu grupu 1959. godine, a nakon njenog raspuštanja trinaest godina kasnije, Fogerty je izdao i nekoliko solo albuma.

1997 Elton John je snimio novu, izmenjenu verziju svoje pesme „Candle in the Wind“ iz 1973. godine, nakon što ju je izveo na sahrani svoje prijateljice, princeze Dajane. Iako je balada prvobitno napisana u čast glumice Merilin Monro, Elton John je promenio stihove kako bi napravio omaž princezi od Velsa nakon njene tragične smrti.

Najnovije vesti

Izdvajamo