-

Na danаšnji dan – 6. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1949 – Rođen je Bobby Farrell, harizmatični frontmen jedne od najuspešnjijih disko grupa svih vremena, Boney M, koja sa hitovima poput „Daddy Cool„, „Rasputin“ i „Rivers Of Babylon“ broji više od 150 miliona prodatih ploča. Karijeru je započeo kao plesač u diskotekama u Amsterdamu, a zatim se 1976. godine pridružio grupi Boney M, čijem masivnom uspehu je umnogome doprineo svojim karakterističnim izgledom, plesnim pokretima i energijom na sceni.

1969 The Beatles su objavili singl „Something“, prvu pesma koju je napisao George Harrison i koja je izdata kao A-strana. Harrison je napisao pesmu inspirisan svojom suprugom Pattie Boyd, te je često tumačena kao izraz njegove ljubavi prema njoj, a u paru sa „Come Together“ na B-strani, „Something“ je zauzela prvo mesto na Billboardovoj Hot 100 listi.

1971 – Rođen je Donnie Steele, američki hevi-metal muzičar najpoznatiji kao jedan od dvojice originalnih gitarista bedna Slipknot. Gitaru je počeo da svira još u ranim tinejdžerskim godinama, a bio je u nekoliko lokalnih bendova pre nego što je 1995. osnovao Slipknot zajedno sa basistom Paulom Grayom i bubnjarem Joeyem Jordisonom, radeći kao jedan od glavnih tekstopisaca benda na njihovom prvom demo snimku, i napisavši nekoliko numera koje su se kasnije pojavile na njihovim istoimenom studijskom prvencu „Slipknot„.

1982 
Madonna je zvanično započela muzičku karijeru izdanjem svog debitantskog singla „Everybody“, dens hita originalno snimljenog kao demo koji je Madonna dostavila di-džeju u jednom od svojih omiljenih njujorških noćnih klubova, Marku Kaminsu. Kamins je bio impresioniran i prosledio ga je A&R Sire Records-u, koji je sa Madonnom potpisao ugovor na dva singla.

Manu Chao El Chapulin Solo Niš Mika Antić1998 – Francusko-španski muzičar Manu Chao je izdao svoj prvi studijski solo album, Clandestino“, kritikujući na njemu globalizaciju i neoliberilalizam, a promovišući ideje socijalne prade i otpora. Album sadrži mnoštvo raznovrsnih zvukova, među kojima su i delovi govora Potkomandanta Markosa, i, kao i Manuovi kasniji albumi, uglavnom je snimljen od strane samog muzičara na različitim lokacijama širom sveta, koristeći mali laptop koji se u beleškama na albumu naziva Estudio Clandestino.

2019 – Legendarni bubnjar, tekstopac, član Rock and Roll kuće slavnih i suosnivač grupe CreamGinger Baker, preminuo je u 80. godini života, ostavivši iza sebe dugogodišnju karijeru punu uspešnih saradnji sa uglednim muzičarima. Baker je 1969. formirao bend Blind Faith zajedno sa Ericom Claptonom, Rickom Grechom i Steveom Winwoodom, kao i svoju sopstvenu supergrupu, Ginger Baker’s Air Force, a upravo njegovi žanrovski nekonvencionalan stil i ekstravagantno scensko prisustvo učinili su ga izuzetno traženim saradnikom.

2020 – Holandsko-američki muzičar, Eddie Van Halen, gitarski virtuoz, klavijaturista, kompozitor, producent i suosnivač rok benda Van Halen, preminuo je u 65. godini života. Poznat po svom jedinstvenom stilu sviranja, koji je kombinovao elemente bluza, hard roka i džeza, kao i po upotrebi tapping tehnike, Edward Lodewijk Van Halen i njegov brat Alex Van Halen počeli su da nastupaju zajedno još kao tinejdžeri, ali su formirali jezgro grupe koja će kasnije, nakon što su početkom sedamdesetih godina sreli Davida Lee Rotha, postati jedna od najprodavanijih grupa svih vremena, Van Halen.

Najnovije vesti

Izdvajamo