-

Na današnji dan – 6. novembar/studeni

1948 — Rođen je Glenn Frey, američki pevač, tekstopisac, gitarista, kompozitor. glumac i jedan od osnivača i glavni vokal benda The Eagles. Frey je bio koautor mnogih od najvećih hitova benda, uključujući „Take It Easy„, „Hotel California„, „Lyin’ Eyes“ i „Heartache Tonight„, a imao je i uspešnu solo karijeru, kao i glumačka ostvarenja u nekoliko filmova i televizijskih emisija, uključujući „Jerry Maguire„, „The Big Lebowski“ i „The West Wing„.

1964 — Rođen je Greg Graffin, američki pevač, tekstopisac, autor i evolutivni biolog najpoznatiji kao glavni vokal i jedini stalni član pank rok benda Bad Religion. Studirao je biologiju na Univerzitetu u Kaliforniji, a nakon diplomiranja se preselio u San Francisko i osnovao Bad Religion, koji je vrlo brzo stekao popularnost i postao jedan od najvažnijih pank rok bendova na svetu, čije je sve tekstove napisao upravo Graffin.

1968 — Objavljena je satirična muzička avantura u kojoj glumi televizijska rok grupa The Monkees, film „Head“. Studio koji je naručio film očekivao je nešto lagano i smešno, ali je dobio kritiku industrije zabave i njene manipulacije mladima, budući da priča prati The Monkeese kako pokušavaju da pobegnu od svojih menadžera i stvore sopstveni identitet, uključući i scene u kojima putuju u svemir, upoznaju čudovišta i padaju u pakao.

aerosmith1970 — Američki rok bend Aerosmith je održao svoj prvi koncert u srednjoj školi Nipmuc Regional u Masčusetsu, uz pomoć majke Stevena Tylera koja je radila u lokalnoj školskoj upravi i uspela da pronađe organizatora. Bend je dobio 50 dolara za nastup, a odsvirao je 12 pesama, uključujući „Movin’ Out„,Rattlesnake Shake“ i „Train Kept a-Rollin’„, nakon čega je počeo da privlači pažnju lokalnih muzičkih promotera, objavivši debitantski album već 1973. godine.

1971 — Objavljena je „Behind Blue Eyes“, pesma engleskog rok benda The Who, drugi singl sa njihovog petog albuma „Who’s Next“ koji je Pete Townshend originalno napisao za svoj projekat „Lifehouse“. Pesma je jedna od njihovih najpoznatijih i obrađena je od strane mnogih izvođača, a nastala je nakon koncerta benda u Denveru, kada je Townshend bio iskušan od strane obožavateljke, ali se umesto toga sam vratio u svoju sobu.

1975 — The Sex Pistols su nastupili na svom prvom koncertu u St Martin’s School Of Art u centru Londona, kao podrška bendu Bazooka Joe, u kojem je bio i Stuart Goddard, budući Adam Ant. Nastup Pistolsa je trajao svega 10 minuta, budući da su izveli ukupno pet pesama, od kojih su četiri bile obrade pesama drugih izvođača, a kako navodi basista Bazooka Joea, Robin Chapekar, Pistolsi su stigli na probu sa bez opreme: „Molili su nas. Sve što su imali su bile gitare, a hteli su da koriste naše pojačala i bubnjeve“.

2005 — Američka pevačica Madonna je sa vodećim singl sa svog desetog studijskog albuma „Confessions on a Dance Floor„, pesmom „Hung Up“, ostvarila svoj 36. Top Ten hit, izjednačivši se po tom rekordu sa Elvisom Presleyjem. „Hung Up“, koji sempluje instrumentalnu melodiju iz pesme „Gimme, Gimme, Gimme“ grupe ABBA, takođe je bio i Madonnin 47. Top Forty singl, što je najviše od bilo koje ženske izvođačice.

Najnovije vesti

Izdvajamo