-

Na današnji dan – 6. avgust / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1965 – Objavljen ne „Help!“, peti studijski album engleskog rok benda The Beatles, korišćen upravo i kao saundtrek njihovog istoimenog filma. Naime, sedam od ukupno četrnaest pesama sa albuma, uključujući i singlove „Help!“ i „Ticket to Ride“, našle su se u ovom filmu, dok je „Yesterday“ postala najobrađivanija pesma ikada napisana.

1970 – Održan je „Festival for Peace“, koncert na Shea stadionu u Njujorku, povodom 25 godina od bombardovanja Hirošime. Među izvođačima i bendovima koji su nastupali bili su i Janis Joplin, Paul Simon, Creedence Clearwater Revival, Steppenwolf, Miles Davis, The Rascals, i brodvejska postavka mjuzikla „Hair“.

1974 – Treći studijski album američkog R&B i disko pevača Barryja Whitea, „Can’t Get Enough“, objavljen je na današnji dan pod etiketom 20th Century. Sa numerama poput „Can’t Get Enough of Your Love, Babe“ i „You’re the First, the Last, My Everything“, album je osvojio vrhove lista R&B albuma i Billboard 200.

bruce springsteen

1974 – Snimljena je pesma američkog pevača i tekstopisca Brucea Springsteena, „Born to Run“. Ova titularna numera sa Springsteenovog istoimenog albuma bila je njegov prvi singl objavljen širom sveta, ali je po objavljivanju postigla neznatan uspeh izvan Sjedinjenih Američkih Država.

1979 – Engleski post-pank sastav Bauhaus objavio je pesmu „Bela Lugosi’s Dead“. Često smatran prvom gothic-rock numerom, ovo je bio prvi singl benda, a snimljen je sasvim iz samo jednog pokušaja tokom šestočasovne sesije u Beck Studious-u, u Velingborou.

1996 – Američki pank rok bend The Ramones nastupio je po poslednji put, u holivudskom klubu Palace. Na oproštajnom koncertu su nastupili mnogi specijalni gosti, uključujući bivšeg člana grupe, Dee Deeja Ramonea, kao i članove bendova Motörhead, Pearl Jam, Rancid i Soundgarden, kojima su Ramonesi bili znajačan uticaj.

1996 – Objavljen je „Songs and Music from the Motion Picture: She’s the One, deveti studijski album američkog rok sastava Tom Petty and the Heartbreakers. Muzika upotrebljena za potrebe filma Edwarda Bursa inicijalno je bila namenjena za dugometražni dupli album „Wildflowers„.