-

Na današnji dan – 5. oktobar / listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1962Beatlesi su zauvijek promijenili muzički pejzaž izdavanjem svog debitantskog singla „Love Me Do“ u Velikoj Britaniji. Ova pjesma je provela 26 sedmica na pop ljestvici.

1965Johnny Cash je uhapšen pri prelasku meksičke granice u El Paso,  nakon što su carinski službenici pronašli 100 tableta u njegovoj kutiji za gitaru. Dobio je uslovnu kaznu zatvora i 1.000 dolara novčane kazne.

1970 – Dugo očekivani “Led Zeppelin III‘ je objavljen u Velikoj Britaniji. Album, koji je dostigao 1. mjesto s obje strane Atlantika, sadržavao je neke od najprepoznatljivijih pjesama benda, uključujući vatrenu „Immigrant Song“.

1973Elton John objavljuje svoj sedmi studijski album, “Goodbye Yellow Brick Road“. Postao je najprodavaniji Eltonov studijski album, a sadrži neke od njegovih najomiljenijih pjesama, uključujući „Candle in the Wind“, „Bennie and the Jets.

1974 Olivia Newton-John zauzela prvo mjesto u Americi pjesmom “I Honestly Love You“.

1984 Queen je odsvirao prvi od devet koncerata na Sun City Super Bowlu, Republika Bophuthatswana (integrisana u južnoafričku sjeverozapadnu provinciju 1994.). Na turnejama ‘The Works’ 1984. godine stari materijal je ponovo uveden u Queen-ov live set, uključujući pjesme sa prva tri albuma.

1991Guns’n’Roses započeli su dvonedeljno držanje 1. mjesta američke liste albuma sa ‘Use Your Illusion II’.


1999 – Pjevač benda The Who, Roger Daltrey, najavio je ponovno okupljanje benda.

2015Stevie Wonder se razveo od Kaije Milard. Razvod je okončan nakon nekoliko godina provedenih na sudu. Par se vjenčao 2001., ali su se rastali 2009. i Stevie je podnio zahtjev za razvod 2012. godine.

Najnovije vesti

Izdvajamo