-

Na današnji dan – 5. novembar / studeni

1967 – Robin Gibb iz Bee Geesa bio je putnik u vozu koji je izletio s pruge na jugoistoku Londona, pri čemu je poginulo 49 ljudi, a 78 je ozlijeđeno. Robin je hospitalizovan zbog šoka nakon nesreće.

1970 – Atlantic Records izdaje pjesmu „Immigrant Song“ grupe Led Zeppelin. Pjesma je dosegnula 16. mjesto na ljestvici Billboard Hot 100 i rangirana je na 18. mjestu na listi „100 najvećih heavy metal pjesama svih vremena“ časopisa Rolling Stone u martu 2023. Iako je ušla među deset najboljih u još osam zemalja, pjesma se nije plasirala na ljestvici u Velikoj Britaniji.

1977 Ozzy Osbourne napustio je grupu Black Sabbath, ali se nekoliko sedmica kasnije vratio. Kasnije je opet napustio grupu kako bi započeo solo karijeru.

1983 – Topper Headon iz grupe The Clash uhapšen je zbog šetanja svog psa u pijanom stanju na Fulham Road u Londonu.

1988 The Beach Boys su se popeli na vrh ljestvice Billboard Hot 100 sa svojim tropskim hitom „Kokomo.“ Popularnost pjesme povećana je njenim pojavljivanjem u blockbuster filmu „Cocktail.“

1996 – American Recordings izdaje album „Unchained“ Johnnyja Casha. Johnny je na albumu ugostio Tom Petty And The Heartbreakers, uz gostujuće nastupe Martya Stuarta, Fleu (basista iz grupe Red Hot Chili Peppers) i Lindseyja Buckinghama i Micka Fleetwooda iz grupe Fleetwood Mac. Iako album nije ostvario veliku prodaju, dosegnuo je 26. mjesto na ljestvici najboljih country albuma Billboarda, ali se zaustavio na 170. mjestu na ljestvici Hot 100.

1998Liam Gallagher iz grupe Oasis uhapšen je zbog navodnog napada na fotografa i oštećenja njegove opreme za fotografiranje.

2005 – Preminuo je gitarist Link Wray, kojeg se smatralo tvorcem distorziranog „fuzz“ zvuka. Imao je 76 godina.

2010 – Autobiografija „Life“ Keitha Richardsa, gitarista grupe The Rolling Stones, bila je na prvom mjestu na popisu najprodavanijih knjiga New York Timesa u kategoriji tvrdih naslova bez fikcije. Knjiga je postala milijunskim hitom.

2021ABBA je izdao svoj deveti album „Voyage“, prvi LP s novim materijalom grupe nakon četrdeset godina. Debitirao je na vrhu ljestvica u šesnaest europskih zemalja i dosegnuo drugo mjesto u Americi, prodavši preko 2,5 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Najnovije vesti

Izdvajamo