-

Na današnji dan – 4. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1954 — Uz članove svog benda, Billa Blacka i Scottyja Moorea, mladi Elvis Presley je ostvario ključan trenutak u svojoj karijeri nastupivši u poznatoj radijskoj emisiji country, bluegrass i tradicionalne muzike, The Grand Ole Opry, prenošene iz Opry House-a u Nešvilu. Reakcija publike bila je uzdržana, a Elvisovo energično prisustvo na sceni delovao je neskladno u konzervativnom okruženju Opryja, zbog čega ga je menadžer mesta savetovao da se drži svog posla vozača kamiona.

1965 — Engleskom rok bendu The Who ukradeni su kombi i oprema vredna 10.000 dolara, što je znatno unazadilo njihov napredak, budući da su do daljnjeg bili sprečeni da održavaju probe i nastupe. Naime, incident je poprimio ironičan ton jer se krađa dogodila u trenutku kada su članovi benda birali psa čuvara.

1960 — Rođen je američki muzičar Kim Thayil, najpoznatiji kao glavni gitarista grandž sastava Soundgarden, koji je suosnovao zajedno s pevačem Chrisom Cornellom i basistom Hirom Yamamotom. Thayil je stekao priznanje među drugim grandž muzičarima zahvaljujući svojim karakterističnim, teškim gitarskim rifovima, zbog kojih je često navođen i kao pionir „Seattle Sound-a„.

1975 Mark Ronson, englesko-američki muzičar, di-džej, pevač, tekstopisac i producent, rođen je na današnji dan. Ronson je najpoznatiji po svojim saradnjama s umetnicima kao što su Amy Winehouse, Lady Gaga, Adele, Lily Allen, Miley Cyrus, Queens of the Stone Age i Bruno Mars, a osvojio je sedam Grammy nagrada, kao što su producent godine za album „Back to Black„, i dve za singl godine za pesme „Rehab“ i „Uptown Funk„.

Sex Pistols
1976 — Kontroverzne pank-rok ikone, grupa The Sex Pistols održala je svoj prvi nastup na britanskoj televiziji, u emisiji „So It Goes„. Ovaj debitantski nastup na nacionalnoj televiziji je njihov konfrontacioni i sirovi stil približio široj publici, što je direktno doprinelo utvrđivanju njihovog statusa kao simbola pank kontrakulture.

1982 Steve Miller Band su ostvarili značajan uspeh u karijeri sa svojom hit singlom „Abracadabra“, kada se plasirao na prvo mesto američke top-liste singlova, gde je ostao pune dve nedelje. Njegovu popularnost su dodatno potpomogle pretpostavke o inspiraciji  pevačicom Dianom Ross sa kojom se Steve Miller susreo na zajedničkom nastupu u muzičkoj emisiji „Hullabaloo„.

2001 — Američki hevi-metal bend System Of A Down objavio je svoj drugi studijski album „Toxicity“, čime su dodatno učvrstili svoje mesto u muzičkoj industriji. Ovaj album seSz često smatra klasikom u okvirima alternativnog i nu-metala, poznat po svojoj jedinstvenoj kombinaciji teške, agresivne muzike i tekstova koji se bave društveno važnim temama.

Najnovije vesti

Izdvajamo