-

Na današnji dan – 4 novembar/studeni

1956 – Rođen je Jordan Rudess, američki klavijaturista i kompozitor, najpoznatiji kao član progresivnog metal benda Dream Theater i progresivne metal supergrupe Liquid Tension Experiment. Studirao je klasičnu muziku na prestižnom Džulijardu, ali se kasnije zainteresovao za progresivni rok i sintisajzere, a danas se smatra jednim od najboljih klavijaturista svog vremena, ostavivši svojom virtuoznošću veliki uticaj na progresivni metal žanr.

1963 – Tokom nastupa glavnih zvezda godišnjeg dobrotvornog koncerta u prisustvu britanske kraljevske porodice, „The Royal Variety Show„, grupe The Beatles, John Lennon izgovara jedan od svojih najpoznatijih citata. S obzirom na to da su u publici bile Kraljica majka i princeza Margaret, poručuje: „Vi u jeftinijim sedištima tapšite rukama. Vi ostali, samo zveckajte nakitom„.

1967 Pink Floyd otpočinju svoju američku karijeru debitantskim koncertom u San Francisku, nastupivši zajedno sa lokalnom grupom Big Brother & The Holding Company, čiji su članovi bili pevačica Janis Joplin i kantautor Richie Havens. Iako su Pink Floyd uveliko bili popularni u Velikoj Britaniji, još uvek su bili relativno nepoznati u SAD-u, te ih je ovaj koncert, danas smatran jednim od najboljih koncerata pshodeličnog roka svih vremena, etablirao kao jednu od vodećih psihodeličnih rok grupa na svetu.

David Bowie Low
1970 David Bowie je izdao svoj treći studijski album, „The Man Who Sold the World“, u SAD-u, prvi album sa osnovnim sastavom njegove prateće grupe „Spiders from Mars“, koji je, iako se danas smatra kultnim klasikom, inicijalno doživeo komercijalni neuspeh. Album je predstavljao značajan pomak u Bowiejevoj karijeri, uvodeći njegov novi, eksperimentalniji i teatralniji zvuk, dok je njegova naslovna pesma postala jedna od Bowiejevih najpoznatijih i najuticajnijih, kasnije obrađena od strane mnogih drugih izvođača, uključujući Nirvanu, Lorde i Midge Ure.

1985 – Objavljen je šesti i poslednji studijski album engleskog pank benda The Clash, „Cut the Crap“, nakon što su glavni vokal Joe Strummer i basista Paul Simonon otpustili suosnivača, glavnog gitaristu i suvlasnika Micka Jonesa i bubnjara Toppera Headona, zamenivši ih sa tri nepoznata muzičara. Tokom zategnutih snimanja, menadžer Bernie Rhodes i Strummer su se borili za kontrolu nad autorstvom i muzičkim pravcem benda, rezultirajući komercijalnim neuspehom, lošom kritikom i stavom brojnih fanova da je album znatno odstupanje od prethodnog zvuka benda i da je Strummer bio pod prevelikim uticajem Rhodesa.

2000 – U Palace teatru u Los Angelesu, System Of A Down su održali dobrotvorni koncert za Jermenski nacionalni komitet Amerike, na kojem predstavljaju nekolicinu novih pesama, uključujući „A.T.W.A.„, „Psycho“ i „Shimmy„, koje su se pojavile godinu dana kasnije na njihovom drugom albumu, „Toxicity„. System Of A Down je nastupao sa još nekoliko bendova, uključujući Serja Tankiana i njegov solo bend, kao i Darona Malakiana i njegov solo bend, aToxicity“ je objavljen 2001, postavši multi-platinasti album sa dva Grammyja. 

2020 – Preminuo je Kenneth William David Hensley, engleski pevač, tekstopisac, multiinstrumentalista i producent, najpoznatiji po svom radu sa grupom Uriah Heep tokom sedamdesetih. Hensley je bio jedan od osnivača Uriah Heepa i bio je ključna figura njihovog uspeha, budući da je napisao ili je bio koautor na većini pesama iz ovog perioda, uključujući hit singlove „Lady in Black„, „Easy Livin’„, „Stealin’„, „Look at Yourself“ i „Free Me„.

Najnovije vesti

Izdvajamo