-

Na današnji dan – 4. avgust / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1901 – Smatran jednom od najuticajnijih ličnosti džez muzike, američki trubač, kompozitor, pevač, a katkad i glumac, Louis Armstrong, rođen je na današnji dan u Nju Orleansu. Njegova bogata karijera trajala je čak pet decenija, od 1920-ih do 1960-ih, obuhvatajući različite epohe džeza.

1958 – Američki muzički časopis Billboard sistemom kombinacije broja prodatih kopija singlova sa džuboks i di-džej listama sastavlja veliku master listu, Billboard Hot 100. Pesma Rickyja Nelsona, „Poor Little Fool“ prva se našla na mestu broj jedan ove kultne muzičke top liste.

1965 – Snimljena je pesma „Desolation Row“, često rangirana kao jedna od najboljih kompozicija američkog pevača i tekstopisca Boba Dylana. Objavljena kao završna numera njegovog šestog studijskog albuma, ističe se svojim trajanjem od 11 i po minuta, kao i nadrealističkim tekstom.

Pink Floyd Early Days

1967 – Objavljen je „The Piper at the Gates of Dawn“, debitantski studijski album engleskog rok sastava, Pink Floyd, jedini čije je stvaranje i snimanje predvodio jedan od osnivača benda, Syd Barrett. Album je ime pozajmio iz naslova sedmog poglavlja knjige Keneta Grejama, „Vetar u Vrbaku“.

1975 – Tokom letovanja na grčkom ostrvu Rodos, pevač grupe Led Zeppelin, Robert Plant, teško je povređen u saobraćajnoj nesreći. Nadolazeća turneja po Americi morala je biti otkazana, a Plant se srećom u potpunosti oporavio, iako su mu lekari prognozirali da možda više nikad neće hodati.

1984 – Kultni album američkog muzičara Prince-a, „Purple Rain“, saundtrek istoimenog filma, našao se na prvom mestu hitova u Americi, na kojem se zadržao neverovatne 22 nedelje. Brojeći hitove poput “When Doves Cry”, “Let’s Go Crazy,”, kao i titularnu numeru, album je prodat u više od 20 miliona kopija.

2017 – Objavljen je lajv album Brucea Springsteena, „Auditorium Theatre, Rochester, NY 1977“. Ovaj koncert je jedan od prvih zvučnih snimaka Springsteenove turneje iz 1977. na kojem su zabeležene rane verzije presama „Something in the Night“, „Rendezvous“ i „The Promise“.