-

Na današnji dan – 31. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1948 – Rođen Rudolf Schenker, osnivač i gitarista grupe Scorpions.

1968 – Jedna od najpolitiziranijih pjesama grupe Rolling Stones, „Street Fighting Man“, puštena je u prodaju putem izdavačke kuće Decca Records. Inspirirana protestima protiv Vijetnamskog rata koju je Mick Jagger posjetio. Pjesma je zabranjena na mnogim američkim radio postajama zbog svojih navodno subverzivnih tekstova.


1984
– Obožavatelji Princea cijelom Engleskom žurili su u kina da pogledaju „Purple Rain“, koji je izazvao veliku pompu od svog izlaska mjesec dana ranije u Americi. Potaknut uspješnim soundtrackom koji je uključivao singlove poput „When Doves Cry“ i „Let’s Go Crazy“, kao i naslovnu pjesmu, blockbuster film je zaradio preko 72 miliona dolara.


1985 
UB40 s gostujućim vokalom Chrissie Hynde dosegli su broj jedan na britanskoj ljestvici singlova s njihovom verzijom pjesme „I Got You Babe“, Sonnyja Bona, iz 1965. godine.
1985 – Album „Brothers In Arms“ grupe Dire Straits započeo je devetosedmičnu vladavinu na vrhu američkih albumskih ljestvica. Album je također zauzeo prvo mjesto na ljestvicama u 25 drugih zemalja i prodao se u više od 20 miliona primjeraka.

1990
– Jackson Browne, Bonnie Raitt i Stevie Wonder izveli su pjesmu „Amazing Grace“ na komemoracijskom obredu za gitaristu Stevieja Raya Vaughana koji je poginuo u helikopterskoj nesreći.

1991 – Peti studijski album grupe Metallica (poznat pod nazivom „The Black Album“) započeo je četverosedmičnu vladavinu na vrhu ljestvice Billboard 200. Album je označio stilistički preokret u njihovoj karijeri i sadržavao neke od njihovih najpoznatijih pjesama, uključujući baladu „Nothing Else Matters“ i hit „Enter Sandman“, koji je dobio platinastu certifikaciju. Metallica je 1992. godine osvojila Grammy nagradu za najbolji metal performans, a album je od tada certifikovan sa 16 platinastih ploča od strane RIAA.

2003Elton John je dosegao broj jedan na britanskoj ljestvici singlova s pjesmom „Are You Ready For Love“. Pjesma je snimljena 1977. godine i objavljena 1979. godine, kada je dosegnula 42. mjesto na ljestvici. Sky TV ju je koristio u reklamama za Premiership nogometne utakmice.
2007Hilly Kristal, osnivač legendarnog punk kluba CBGB u New Yorku, preminuo je u  75. godini života zbog komplikacija uzrokovanih rakom pluća. Kristalu se pripisuje otkriće Patti Smith i grupe Ramones, a njegov klub postao je rasadnik punk rocka.
2014Jimi Jamison, glavni pjevač američkog rock sastava Survivor, preminuo je u dobi od 63. godine.

Najnovije vesti

Izdvajamo