-

Na današnji dan – 30. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1955 – Dvadesetčetvorogodišnji James Dean, poznat po ulogama u ostvarenjima poput „Buntovnik bez razloga“ i „Istočno od raja„, tragično je izgubio život u saobraćajnoj nesreći na putu ka auto-trci u Kaliforniji. Vest o njegovoj smrti šokirala je Holivud i svet, sjedinivši se u popularnoj mašti sa istorijskim trenutkom uspona rokenrola, budući da je uveliko postao ikona mladalačkog buntovništva, a najslušanija pesma tog dana bila obrada pesme „Ain’t That A Shame“, Pata Boonea.

1967 – Predstavljajući direktan odgovor na ogroman uspeh piratskih radio stanica pokrenutih na moru, kao što su Radio Caroline i Radio London koje je britanski parlament proglasio ilegalnim, prva nacionalna pop radio stanica u Velikoj Britaniji, BBC Radio 1, otpočela je sa emitovanjem programa. Postala je dom legendarnim voditeljima poput Johna Peela Alana Freemana, ostajući i danas jedna od najuticajnijih muzičkih radio stanica u svetu.

1988John Lennon je dobio zvezdu na Holivudskom Šetalištu slavnih kao posthumno priznanje, s obzirom na njegovu tragičnu smrt 1980. godine. Ceremonija postavljanja zvezde bila je javan događaj kome je prisustvovao veliki broj obožavalaca, poznatih ličnosti, prijatelja i članova porodice Johna Lennona, poput njegove supruge Yoko Ono, koja je održala dirljiv govor zahvalnosti i zvezdu prihvatila u njegovo ime.


1997 – Grupa U2 izazvala je kontroverzu tokom svog koncerta u Tel Avivu u Izraelu, kada se frontmen Bono obratio publici sa zahtevom za oslobađanjem Mordekaja Vanunua, osuđenog za izdaju nuklearnih tajni. Vanunu je bio izraelski nuklearni tehničar koji je 1986. godine otkrio informacije o izraelskom nuklearnom programu javnosti i medijima, nakon čega je uhapšen i osuđen na osamnaest godina zatvora, što je izazvalo međunarodnu pažnju i kontroverze budući da su ga mnogi smatrali disidentom i borcem za transparentnost u vezi sa nuklearnim aktivnostima Izraela.

2002 – Grupa The Rolling Stones je povodom svoje letrdesetogosišnjice postojanja izdala album pod nazivom „Forty Licks“, kompilaciju njihovih četrdeset najpoznatijih pesama. Ovaj album, na kojem se nalaze neki od najvećih hitova Stonesa, poput „Paint It Black, „Angie“, „Brown Sugar“ i „Start Me Up„, pružio je pregled bogate karijere benda, ujedno postavši jedan od najprodavanijih kompilacijskih albuma u istoriji rock muzike i nastavivši da privlači nove generacije fanova.

2006„Shine On“ drugi studijski album benda Jet, objavljen je uz različite kritike, od kojih je najupadljivija recenzija došla sa nezavisnog muzičkog veb sajta Pitchfork. Naslovna pesma i treći singl sa albuma, „Shine On„, posvećen je ocu Nic i Chrisa Chestera, koji je preminuo od raka dve godine ranije, a Pitchfork, poznat po svojim nekonvencionalnim i često kontroverznim recenzijama, pružio je veoma neobičan odgovor na ovaj album, objavivši samo video na kojem majmun mokri u svoja usta.

2008 – Kompanija Disney je objavila album pod nazivom „Nightmare Revisited“ koji je sadržao obrade pesama iz kultnog animiranog filma „The Nightmare Before Christmas“. Ovaj film je stekao veliku popularnost zbog svoje jedinstvene priče i muzike komponovane od strane Dannyja Elfmana, a novi album, izdat povodom petnaestogodišnjice originalnog ostvarenja iz 1993, sadržao je alternativne aranžmane koje su izveli bend KoRn, Amy Lee iz Evanescence-a i Marilyn Manson.

Najnovije vesti

Izdvajamo