-

Na današnji dan – 30. Oktobar/listopad

1939 – Rođena je Grace Slick, američka pevačica, tekstopisac, kompozitor i pijanistkinja poznata po svom jedinstvenom, kontraltnom glasu, kao i po svom scenskom nastupu i modnom stilu. Započela je svoju karijeru ranih šezdesetih godina kao članica grupe The Great Society, ali njen rad ostaje najzapaženiji u psihodeličnoj grupi Jefferson Airplane, sa kojom je snimila pesme „White Rabbit„, „Somebody to Love„, „Volunteers“ i „Surrealistic Pillow„.

1946 – Rođen je Chris Slade, britanski bubnjar najpoznatiji po svom radu sa grupama AC/DC, The Firm i Manfred Mann’s Earth Band. Počeo da svira bubnjeve u ranoj mladosti i brzo je stekao reputaciju jednog od najboljih bubnjara u Velikoj Britaniji, prepoznatljiv po svom snažnom i energičnom stilu sviranja i jedinstvenom načinu držanja bubnjeva.

1968 – Američki pevač, tekstopisac, kompozitor, multiinstrumentalista i producent, Marvin Gaye je objavio singl „I Heard It Through The Grapevine“ koji je postao njegov prvi broj jedan u SAD-u. Iako nije njen prvi izvođač, njegova verzija postigla je veliki komercijalni i kritički uspeh, značajno utičući na popularnu muziku, a često se smatra jednom od najboljih soul pjesama svih vremena.

john_lennon
1971 – Drugi solo album Johna Lennona, „Imagine“, osvojio je vrh britanske top liste. Album, koji su zajedno producirali Lennon, Phil Spector i Yoko Ono, široko je hvaljen od strane kritike i dostigao je broj jedan i u Japanu, SAD-u, Australiji i drugim zemljama, a danas se smatra jednim od najboljih Lennonovih solo radova i jednim od najvećih albuma svih vremena, sa pesmama kao što su „Jealous Guy„, „Oh Yoko!“ i ikoničnom naslovnom numerom.

1978 – Grupa Blondie je izdala singl „Hanging on the Telephone“, koji je napisao Jack Lee iz američkog pauer pop tria The Nerves i koja je postala njihov prvi top 10 hit u Velikoj Britaniji. Ova numera je pomogla da se Blondie probiju u majnstrim i da postanu jedan od najpopularnijih bendova sedamdesetih, inspirišući brojne kaver verzije i dajući značajan doprinos u razvoju pauer pop žanra.

1987 – Objavljen je jedan od najuticajnijih albuma osamdesetih, debitantski album Georgea Michaela, „Faith“, koji mu je pomogao da se probije kao solo izvođač koji je napisao i producirao većinu pesama. Album je postigao veliki komercijalni i kritički uspjeh, prodavši se u više od 25 miliona primeraka širom sveta i osvojivši četiri Grammy nagrade.

2002 – Tridesetsedmogodišnji producent i di džej, Jam Master Jay iz pionirskog hip-hop sastava Run-DMC, smrtno je ranjen u svom studiju u Njujorku. Grupi se pridružio 1982. godine, pišući ritmove za Josepha „Run“ Simmonsa i Darryla „DMC“ McDanielsa nedugo nakon što su svi završili srednju školu, promenivši, kao trio, tok rep i hip-hop muzike korišćenjem rok semplova u svojim jedinstvenim pesmama.

Najnovije vesti

Izdvajamo