-

Na današnji dan – 30. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1935 – Rođen je John Phillips, američki pevač, tekstopisac i gitarista koji se proslavio sa grupom The Mamas & The Papas i pesmama „California Dreaming“, „Monday Monday“ i „Dedicated to the One I Love“. Pored toga što je kao Papa John vodio svoj bend, napisao je i poznati hit „San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)“.

1969 – Samo dve nedelje nakon Woodstocka, održan je drugi po redu Isle Of Wight festival, kome je prisustvovalo više od 150 hiljada ljudi tokom dva dana programa.
Neki od izvođača koji su nastupali bili su Bob Dylan, Blonde On Blonde, Joe Cocker, The Moody Blues, Tom PaxtonThe Who, dok su se među posetiocima našli i poznati poput Keitha Richardsa, Charlia Wattsa, Johna Lennona i Yoko Ono, Georgea Harrisona i Ringo Starra.
1971 – Objavljen je „Live!“, album koji je snimio nigerijski muzičar i aktivista Fela Kuti sa svojim bendom Africa ’70, a na dve numere je gostovao i bivši bubnjar grupe Cream, Ginger Baker. On je zajedno sa Kutijem na rendž roveru putovao kroz afričke zemlje kako bi izučio različite i mnogobrojne ritmove ovog kontinenta.
1978 – Pesma američkog rok benda Tom Petty and the Heartbreakers, „Listen to her Heart“, objavljena je na današnji dan. Izdata kao drugi singl sa njihovog drugog po redu studijskog albuma, „You’re Gonna Het It!„, dostigla je plasman na 59. mestu Billboardovih Hot 100 singlova te godine.

1992 – Nirvana je poslednji put održala koncert u Velikoj Britaniji, tokom rasprodate večeri festivala Reading, na kojoj je bilo više od 50 hiljada fanova. Ovaj nastup ostaje upamćen po ulasku na binu frontmena Kurta Cobaina, koji je ismejao glasine o svom lošem zdravlju pojavivši se u bolničkim kolicima, spavaćici i sa perikom.

1995 – Preminuo je američki gitarista Sterling Morrison, najpoznatiji kao jedan od osnivača rok grupe The Velvet Underground. Obično je svirao električnu gitaru, povremeno je pevao bek vokale i svirao bas, a za razliku od Loua Reeda, Johna Calea, Moe Tucker i Nico, nikada nije objavio solo album niti je snimao pod svojim ličnim imenom.

2014 – Engleska kantautorka, producentkinja i plesačica Kate Bush ušla je u istoriju kao prva žena sa osam albuma na britanskim top listama istovremeno. Ovaj trenutak je zabeležen nakon njenih prvih nastupa posle 35 godina, a jedini izvođači koji nadmašuju ovaj monumentalni broj su The Beatles sa 11 i Elvis Presley sa 12 albuma.