-

Na današnji dan – 3. oktobar / listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1945Elvis Presley učestvovao u talent show-u sa svojih 10 godina. To je bio njegov prvi javni nastup. Osvojio je 2. mjesto i 5 dolara.

1954
– Rođen legendarni američki blues gitarista, Stevie Ray Vaughan.

1962 – Rođen američki muzičar, Tommy Lee, poznat kao osnivač grupe Motley Crue.

1970 – Grupa Lifetime osnovana kada su Jack Bruce (Cream), John McLaughlin (Grupa Milesa Davisa), Larry Young i Tony Williams udružili snage.

1978 – Članovi Aerosmitha izvukli su trideset obožavatelja iz zatvora nakon što su uhapšeni zbog pušenja trave tokom koncerta Aerosmitha u Fort Wayne Coliseumu.

1981The Kinks svirali prvi put u Madison Square Gardenu.

1988 – Objavljen Keith Richards-ov album “Talk Is Cheap“, koji je bio njegov prvi solo projekat.

1988 – Premijerno prikazan John Lennon-ov dokumentarni film “Imagine“.

1991 – Guvernerka Teksasa Ann Richards proglasila je 3. oktobar „Danom Stevie Ray Vaughana“, kako bi obilježila rođendan pokojnog muzičara rođenog u Dallasu. Godišnje vožnje motociklima i koncerti u centralnom Teksasu idu u fond za stipendiranje “Stevie Ray Vaughan Memorial Scholarship Fund“.

1996Van Halen je po drugi put dao čizmu Davidu Lee Rothu, nakon što su snimili nekoliko pjesama.

1999 – 59-godišnji Tom Jones postao je najstariji umjetnik koji je s novim materijalom dostigao vrh britanske ljestvice albuma. U pitanju je bio album “Reload“, koji je sadržavao njegovu hit saradnju sa Mousse T-jem, “Sexbomb”.


2000 – Odbor za uslovni otpust države New York odbio je Marku Davidu Chapmanu uslovni otpust. Chapman je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva Johna Lennona 8. decembra 1980.

2011 – Prema novom naučnom istraživanju, Queenova ‘We Are The Champions’ je najzanimljivija pjesma ikada napisana.

2014
– Kopija albuma The Beatlesa “Please Please Me“, koju je potpisao George Harrison, Paul McCartney, John Lennon i Ringo Starr, prodana je za 36.655 dolara na aukciji u SAD-u.

 

 

Najnovije vesti

Izdvajamo