-

Na današnji dan – 29. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1958 – Rođen Michael Jackson, jedna od ikona svjetske muzičke scene.

1958 – George Harrison pridružio se bendu Quarrymen. John Lennon i Paul McCartney također su bili članovi.

1964 – Singl Roya OrbisonaOh, Pretty Woman“ pušten je u prodaju. Pjesma je bila Orbisonov drugi broj jedan hit u Sjedinjenim Američkim Državama i treći u Ujedinjenom Kraljevstvu.

1977 – Troje ljudi je uhićeno u Memphisu nakon što su pokušali ukrasti tijelo Elvisa Presleya. Kao rezultat toga, njegovo tijelo je premješteno u Graceland.

1984 – 12-inčni singl „Let’s Go Crazy“/“Erotic City“ Princea pušten je u prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.


1987
– verzija meksičke narodne pjesme „La Bamba“ grupe Los Lobos započela je trosedmičnu vladavinu na vrhu Billboard Hot 100. Snimljena je za film „La Bamba“, biografski film o životu Ritchieja Valensa, koji je pjesmu učinio hitom u SAD-u 1958. godine.

1990Elton John se prijavio u centar za rehabilitaciju u Chicagu, zbog bulimije, alkohola i droge.

1991 – Bostonska rock stanica WFNX premijerno je pustila drugi album Nirvane, „Nevermind„, puštajući ga od početka do kraja. Album je donio komercijalni proboj ovom bendu, i transformisao muzičkuu kulturu tog doba, a sadrži hitove poput „Smells Like Teen Spirit“, „Come as You Are“, „Lithium“ i „In Bloom“.

1995 – Tijekom snimanja muzičkog videospota za pjesmu „I’d Lie for You“ Meat Loafa, pilot i snimatelj poginuli su u helikopterskoj nesreći u Nacionalnoj šumi Sequoia, otprilike 150 milja sjeverno od Los Angelesa.

2006 – Album „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ grupe Beatles proglašen je najboljim brojem jedan albumom svih vremena prema britanskoj javnosti. Album izdan 1967. godine osvojio je prvo mjesto na anketi povodom 50. godišnjice britanske top-liste albuma.

2008 – Organizatori francuskog muzičkog festivala zaprijetili su sudskim postupkom nakon što je Amy Winehouse otkazala svoj nastup. Winehouse nije otputovala na trodnevni festival Rock En Seine u Parizu, gdje su se na popisu izvođača nalazili The Raconteurs, The Streets i Kate Nash. 24-godišnja pjevačica navodno je oboljela u svom londonskom domu. Organizatori su saznali samo dva sata unaprijed da Winehouse neće doći na festival.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo