-

Na današnji dan – 28. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1938 Ben E. King, američki pevač i tekstopisac, poznat po svom karakterističnom soul glasu i nekoliko ikoničnih hitova, rođen je na današnji dan. Sa grupom The Drifters je kao glavni vokal snimio popularne pesme poput „Save the Last Dance for Me“ i „This Magic Moment„, međutim, njegov najpoznatiji solo hit bio je Stand By Me koji je postao himna i jedna od najpoznatijih ljubavnih balada u istoriji roka i soula.

1943 –
Rođen je Nick St. Nicholas, nemački basista i pevač najpoznatiji po svom radu u grupi Steppenwolf, nakon što je originalni basista Rushton Moreve napustio bend. Iako nije bio originalni član benda Steppenwolf, pridružio im se 1969. godine, postavši ključni deo njihovog zvuka tokom ovog perioda kao basista i pevač na nekim od njihovih većih hitova, poput pesme „Hey Lawdy Mama„.

1968The Beatles su započeli devetonedeljni niz na prvom mestu američke top-liste singlova sa pesmom „Hey Jude“. Ova pesma, napisana od strane Paula McCartneyja o sinu Johna Lennona, Julianu, donela je grupi njihov 16. po redu broj jedan hit u SAD-u i najprodavaniji singl u 1968. godini, a Julian je dvadeset osam godina kasnije platio 25.000 funti na aukciji za beleške o njenom snimanju.

1972Motown Records je objavio verziju pesme „Papa Was a Rollin’ Stone“ u izvedbi grupe The Temptations, originalno snimljenu nekoliko meseci ranije od strane njihovih kolega iz iste izdavačke kuće, The Undisputed Truth. Ova pesma je postala ogroman hit za grupu, dospevši na vrh Billboard Hot 100 liste i osvojivši tri Grammy nagrade naredne godine.

St. Vincent INmusic festival Zagreb
1982 – Rođena je Annie Erin Clark, američka muzičarka, pevačica, tekstopisac, producentkinja i vizuelna umetnica poznatija kao St. Vincent. Počevši svoju muzičku karijeru kao članica benda The Polyphonic Spree, kasnije je svirala u grupi Sufjan Stevens, a 2007.  je objavila svoj prvi solo album, kada je postala poznata po svojoj originalnoj muzici koja spaja različite žanrove poput indi roka, eksperimentalnog popa, elektronike i alternativnog roka.

1991 – Revolucionarni džez kompozitor, trubač, koncertmajstor i ikona džez muzike, Miles Davis, preminuo je u šezdeset petoj godini. Pored izdavanja najpopularnijeg džez albuma svih vremena „Kind of Blue„, tokom svoje izuzetno produktivne karijere koja je trajala pet decenija, bio je i pionir mnogih džez podžanrova, uključujući hard bop, džez-fuziju, slobodni džez i mnoge druge.

2022 – Preminuo je Coolio, američki reper, glumac i producent, proslavljen tokom devedesetih godina prošlog veka kao jedan od istaknutih izvođača hip-hop muzike tog perioda. Coolio je započeo svoju muzičku karijeru u okviru grupe WC and the Maad Circle pre nego što je krenuo putem samostalne karijere i postigao ogroman uspeh sa „Gangsta’s Paradise„, jednom od najprepoznatljivijih i najcenjenijih pesama u istoriji hip-hopa.

Najnovije vesti

Izdvajamo