-

Na današnji dan – 28. oktobar/listopad

1953 – Rođen je Desmond Child, američki muzičar, tekstopisac, producent i član grupe studijskih muzičara, Wrecking Crew, koji je napisao više od 70 singlova rangiranih na Top 40 listi, a njegove pesme su prodate u više od 300 miliona primeraka albuma širom sveta. Sarađivao je sa imenima kao što su Bon Jovi, Bonnie Tyler, Aerosmith, Weezer, Kiss, Joan Jett & The Blackhearts, Cher i Alice Cooper.

1957 – Rođen je engleski muzičar, najpoznatiji kao bubnjar bendova Joy Division i New Order, Stephen Morris. Morris je počeo da svira bubnjeve u srednjoj školi, a 1976. godine je osnovao bend Joy Division sa Ian Curtisom, Peterom Hookom i Bernardom Sumnerom, istakavši se svojim inovativnim i eksperimentalnim sviranjem, kao i sveobuhvatnim stilom koji je uključivao uticaje iz roka, elektronike i džeza.

1963 – Rođen je Eros Ramazzotti, italijanski muzičar i kantautor koji je prodao preko 55 miliona ploča i sarađivao sa umetnicima kao što su Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Anastacia, Joe Cocker i Ricky Martin. Svoj prvi album objavio je 1984. godine, a ubrzo je postao jedan od najpopularnijih izvođača u Italiji, stekavši potom internacionalnu slavu tokom devedesetih, zahvaljujući albumima kao što su „Tutte storie„, „Dove c’è musica“ i „Eros„.

Sex Pistols
1977 – Objavljen je „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“, prvi i jedini studijski album engleskog pank rok benda Sex Pistols. Album je uticao na mnoge bendove i muzičare, kao i na industriju uopšte, svojom sirovom energijom, kao i Johnny Rottenovim prezirljivim stavom i „polupevanjem“, zbog čega se često navodi kao najuticajniji pank album, i kao jedan od najvećih i najvažnijih albuma svih vremena.

1997 – Nakon što je doživeo aneurizmu na koncertu 1995, bubnjar R.E.M-a, Bill Berry, objavio je da napušta bend posle 17 godina, kako bi se bavio poljoprivredom ifokusirao na svoje zdravlje i porodicu. Berry je bio jedan od osnivača R.E.M-a i smatra se jednim od najuticajnijih bubnjara u istoriji rokerol muzike, jedinstvenog i karakterističnog stila.

2013 – Novozelandska pevačica Lorde osvojila je prvo mesto na UK listi singlova sa svojom debitantskom pesmom „Royals„, postavši najmlađi solo izvođač koji je to postigao posle petnaestpgodišnje Billie Piper 1998. sa pesmom „Because We Want To„. Lorde je potpisala razvojni ugovor s Universalom kada je imala samo 13 godina, nakon što je otac njenog prijatelja poslao snimke njenih obrada pesama Duffy i Pixie Lott.

2022 – Jedan od najuticajnijih i najkontroverznijih rokenrol muzičara svih vremena, Jerry Lee Lewis, preminuo je u 87. godini života, ostavivši za sobom svetske hitove „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On“ i „Great Balls of Fire„. Njegova energična muzika i ekscentričan stil su ga učinili jednim od najpopularnijih izvođača 1950-ih i 1960-ih, zbog čega je prozvan „the Killer„, ali je i njegov privatni život bio obeležen skandalima i nasiljem.

Najnovije vesti

Izdvajamo