-

Na današnji dan – 28. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1943 –  Rođen je Richard Wright, engleski muzičar i suosnivač prog rok benda Pink Floyd, nastupajuči na skoro svakom albumu Pink Floyda i svim njihovim turnejama kao klavijaturista i pevač. Inicijalno više doprinoseći tekstovima i vokalom, Wright je kasnije prevashodno preuzeo ulogu pisanja aranžmana za kompozicije Regoera WatersaDavida Gilmoura.

1975 – Objavljen je „Sabotage“, šesti studijski album engleskog rok benda Black Sabbath. Stvaran je usred sudskog sporenja sa bivšim menadžerom benda, Patrickom Meehanom, te se stres aktuelnih pravnih nedaća infiltrirao i u sam proces snimanja, inspirišući naslov albuma.

1976 – „Detroit Rock City“, pesma američke hard rok grupe Kiss, objavljena je u sklopu albuma „Destroyer„. Vremenom je postala jedna od najpopularnijih numera benda, ustoličivši se i kao rok klasik zapažena po tehnički zahtevnijem duetu između gitarista Paula Stanleya i Acea Frehleya.

1986 – Rođena je engleska pevačica Florence Welch, najpoznatija kao glavna vokalistkinja i tekstopisac indi-rok benda Florence and the Machine. Ova kontraalt vokalistkinja je često upoređivana sa imenima poput Kate Bush, Stevie Nicks, Siouxsie Sioux, PJ Harvey i Björk, a debitantski album njenog benda, „Lungs„, osvojio je Brit Award za najbolji britanski album 2009.

1999 – Pesma američkog nu-metal benda Slipknot, Wait and Bleed“, objavljena je na današnji dan. Remiksovana tako da se istaknu čisto ispevani vokali, izdata je kao vodeći singl sa istoimenog albuma „Slipknot„, a do danas ostaje jedna od prepoznatljivih pesama benda.
2009 – Britanska grupa Oasis raspala se nakon 18 godina rada, po odlasku gitariste i tekstopisca Noela Gallaghera. Bend je otkazao svoj nastup na Rock en Seine festivalu tog dana, jer, prema Noelovim rečima, on više nije mogao da sarađuje sa svojim bratom, Liamom Gallagherom: „Sa nešto tuge i mnogo olakšanja ću vam reći da večeras napuštam Oasis„.
2021 – Preminuo je Dusty Hill, dugogodišnji basista rok benda ZZ Top koji je sa njima nastupao preko 50 godina, pored basa svirajući i klavijature i pevajući lid i bek vokale. Preferirao je jednostavne kompozicije i „veliki“ distorzirani zvuk, te su kritičari njegove bas liniije smatrali ključnim činiocem ZZ Top zvuka.