-

Na današnji dan – 27. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1965 – Posljednjeg dana petodnevnog odmora njihove sjevernoameričke turneje, The Beatlesi su sudjelovali na snimanju za The Byrds. Kasnije poslijepodne, The Beatles su se sastali s Elvisom Presleyem u njegovoj vili u Beverly Hillsu.

1966 -Pjesma „God Only Knows“ grupe The Beach Boys dostigla je drugo mjesto na britanskoj ljestvici singlova. Osim što je jedna od prvih komercijalnih pjesama koja koristi riječ „Bog“ u naslovu, pjesma je sadržavala nekonvencionalne instrumente poput francuskih rogova u uvodu. Paul McCartney je nazvao „God Only Knows“ svojom najdražom pjesmom svih vremena.

1990Stevie Ray Vaughan, 35-godišnji gitarist, poginuo je u helikopterskoj nesreći nakon koncerta u Wisconsinu. Smatran jednim od najvećih gitarista svih vremena, ovaj visoko cijenjeni blues-rock muzičar posthumno je primljen u Rock’n’Roll Hall of Fame 2015. godine.

1991Pearl Jam objavio svoj debitantski album „Ten“. Ovaj album bio je temelj grungea i sadržavao je hitove poput „Alive“, „Even Flow“ i „Jeremy“ – posljednja pjesma je donijela bendu nominacije za Grammy nagrade u kategorijama Najbolja rock pjesma i Najbolji hard rock nastup.

1992 – Ručno napisani tekstovi Johna Lennona za pjesmu The Beatlesa „A Day In The Life“ prodani su za 100.000 funti (oko 113.000 eura) na aukciji u Sotheby’su u Londonu. Gotovo 20 godina kasnije, 2010. godine, list s tekstom ponovno je bio na aukciji i prodan anonimnom američkom kupcu za 1.200.000 dolara.

2004 – Pobjednici godišnje nagrade magazina Kerrang! bili su The Darkness za najbolji britanski bend i najbolji bend uživo, dok je nagradu za najbolji bend na planeti osvojila Metallica.

2013 – Forbes je proglasio Madonnu najplaćenijom slavnom osobom godine. 55-godišnja Madonna zaradila je procijenjenih 125 miliona dolara od svoje turneje MDNA, kao i od svojih linija odjeće i parfema s istim imenom.

Najnovije vesti

Izdvajamo