-

Na današnji dan – 26. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1937 – Preminula je Bessie Smith, afroamerička pevačica široko priznata tokom Džez Doba kao „carica bluza„, budući da je bila najpopularnija bluz vokalistkinja tridesetih godina 20. veka. Uvedena je u Kuću slavnih rok muzike 1989. godine i često se smatra jednom od najvećih pevačica svog vremena, kao i značajnim uticajem na druge bluz i džez vokaliste, a u svoje pesme je često unosila i društveni komentar, obraćajući se problemima radničke klase, žena i Afroamerikanaca.

1945 Bryan Ferry, engleski pevač i tekstopisac poznat po svom baritonu, kao i po svojem imidžu i specifičnom stilu odevanja, rođen je na današnji dan. Njegov glas opisivan je kao „elegantan, zavodljiv šapat„, a prema The Independent-u, Ferry i njegov savremenik David Bowie su uticali na čitavu generaciju kako svojom muzikom, tako i svojim izgledom.

1948 – Rođena je Olivia Newton-John, pevačica, glumica i aktivistkinja, najpoznatija po hit singlovima „Physical“ i „You’re The One That I Want„, sa Džonom Travoltom. Čak pet njenih pesama osvojilo je top liste širom sveta, a bila je dobitnica četiri Gremi nagrade i veliki zagovornik istraživanja raka dojke, budući da se i sama tri puta borila sa ovom bolešću.


1969
– Objavljen je „Abbey Road“, jedanaesti studijski album engleskog rok benda The Beatles, koji su proslavile numere poput dvostrukog hita „Come Together„/“Something„, kao i „I Want You (She’s So Heavy)„, „Here Comes the Sun“ i „Because„. Iako je „Let It Be“ bio poslednji album koji su Beatlesi završili pre raspada benda u aprilu 1970. godine, njegov veći deo bio je snimljen pre rada na „Abbey Road“ sesiji, te je upravo ovo poslednje njihovo izdanje na čijem su stvaranju učestvovali svi članovi.

1979U2 su objavili svoj prvi zapis, EP pod nazivom „Three“, sa početnim, odmah rasprodatim tiražom od hiljadu pojedinačno numerisanih kopija, produciranih u saradnji sa Chasom de Whalleyem i dostupnih samo u Irskoj. Označivši početak njihove profesionalne muzičke karijere, „Three“ EP predstavlja prve formalne snimke benda, danas nam dajući uvid u njihov najraniji zvuk kroz tri numere: „Out of Control„, „Stories for Boys“ i „Boy/Girl„.

1981 – Do tada poznat samo kao pevač benda Samson, Bruce Dickinson se pridružuje britanskom bendu Iron Maiden, donevši svoj karakteristični vokalni stil i pisanje pesama u bend. Njegov prvi album sa Iron Maidenom, The Number of the Beast, bio je ključni deo uspeha benda, a pod Dickinsonovim vođstvom su izdali niz kultnih albuma i postali jedan od najvažnijih bendova hevi metal muzike.

1984 – Objavljena je „Purple Rain“, naslovna pesma sa istoimenog albuma Princea i benda The Revolution iz 1984. godine, koji je ujedno i filmska muzika za eponimni film. Ova moćna balada se dve nedelje držala na drugom mestu američke top-liste, odmah iza pesme „Wake Me Up Before You Go-Go“ grupe Wham!, i smatra se jednom od najprepoznatljivijih numera Princea.

Najnovije vesti

Izdvajamo