-

Na današnji dan – 26. oktobar/listopad

1936 – Rođen je Al Casey, američki gitarista najpoznatiji po svom radu kao studijski muzičar i kao član grupe Wrecking Crew, a radio je sa mnogim velikim imenima američke muzike, kao što su The Beach Boys, Phil Spector, Elvis Presley, Glen Campbell, Johnny Cash, Simon And Garfunkel, Frank i Nancy Sinatra. Kao sesijski muzičar, svirao je na preko hiljadu albuma, uključujući i saundtrekove za filmove „Grease„, „American Graffiti“ i „The Godfather„.

1958 – Prvi rok koncert u Nemačkoj održan je u Berlinu, a ostaje upamćen kao jedna od prvih „rok pobuna“ na svetu, budući da se uzbuđena mlada publika tukla tokom nastupa Billa Haleyja i Cometsa. Policija je koncert zaustavila nakon što je Haley izveo treću pesmu, kada su pojedini članovi publike pokušavali da se popnu na binu, a neki su čak i bacali stolice i druge predmete na Haleyja i njegov bend. Do trenutka kada je policija ispraznila berlinski Sportpalast, gde je koncert održan, pet policajaca i šest članova publike bilo je teže povređeno.

1959 – Objavljena je „El Paso“ vestern balada koju je napisao i originalno snimio Marty Robbins, a prvi put je objavljena na albumuGunfighter Ballads and Trail Songs„. Široko se smatra klasikom žanra zbog svoje uzbudljive priče koja završava smrću protagoniste i kao jednu od najpoznatijih i najizvođenijih kantri pjesama svih vremena je snimiljena od strane mnogih poznatih izvođača, uključujući Johnnyja Casha i Elvisa Presleyja, a korišćena je i u brojnim filmovima i televizijskim emisijama.

1965 – Kao prvi popularni muzičari odlikovani ovom nagradom, Beatlesi su odlikovani medaljama Članova Britanske Imperije (MBE) od strane kraljice Elizabete II na ceremoniji održanoj u Bakingemskoj palati. John Lennon je tvrdio da su pušili marihuanu u toaletnu pre nego što su primili nagrade, mada George Harrison kaže da je to samo bio duvan. Harrison i Paul McCartney su svoje nagrade zakačili na jakne za naslovnicu albuma „Sgt. Pepper„, a Lennon u znak protesta protiv britanske uloge u Vijetnamskom ratu vraća svoju 1969. godine.

Elton John
1970 – Objavljena je pesma Your Song“, prvi međunarodni top 10 singl engleskog muzičara Eltona Johna. Inicijalno je izdata od strane američkog rok benda Three Dog Night ranije u toku te godine, a budući da im je John u to vreme bio predgrupa, kao autor pesme im je dozvolio da je snime, međutim oni je nisu objavili kao singl jer su hteli da daju Johnu, tada mladom izvođaču, da to pokuša.

1999 – Objavljen je „Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory“ peti studijski i prvi konceptualni album američkog progresivnog metal benda Dream Theatera. Inspirisan filmom „Metropolis“ Frica Langa, album je nastavak pesme „Metropolis—Part I: ‘The Miracle and the Sleeper‘“, sa albuma „Images and Words“ iz 1992, a bio je i prvi album na kojem se Jordan Rudess pojavljuje na klavijaturama, kao i poslednji album koji nije završio sa najdužom pesmom sve do „A Dramatic Turn of Events“ iz 2011.

Iste godine, grupa Incubus objavljuje svoj debitantski album „Make Yourself“ čiji treći singl, „Drive„, vremenom postaje najveći hit i pomaže bendu da se probije do mejnstrima. Upravo ova pesma bila je korišćena u brojnim filmovima i televizijskim emisijama, ali i sa drugim popularnim singlovima, kao što su „Pardon Me“, „Stellar“ i „When It Comes„, ovaj album postiže veliki uspeh, prodavši se u više od dva miliona primeraka samo u SAD-u.

Najnovije vesti

Izdvajamo