-

Na današnji dan – 26. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1944 – Moe Tucker, američka muzičarka i pevačica koja je slavu stekla pre svega kao bubnjarka njujorškog rok benda The Velvet Underground, rođena je na današnji dan. Smatra se da je njen ritmički uticaj ostavio traga na muzičare i bendove poput Patti Smith, R.E.M, pa čak i Nirvanu.

1966 – Rođena je Shirley Manson, škotska muzičarka najpoznatija kao glavni vokal alternativnog rok benda Garbage. Medijsku pažnju stekla je zbog svog nesuzdržanog stila, buntovničkog stava i prepoznatljivog glasa.

1968 – Objavljen je osmi studijski album soul muzičara Marvina Gayea„I Heard It Through The Grapevine“. Ovaj album i njegova naslovna numera se smatraju ključnim za početak njegovog komercijalnog uspeha.

1968 – Engleski rok bend The Beatles je objavio pesmu „Hey Jude“. Napisao ju je Paul McCartney kao samostalni singl, a njen uspeh je zabeležen na listama širom sveta, na kojima se plasirala kao hit broj jedan.

1969 – Objavljena je „Suspicious Minds“, pesma koju je proslavila interpetacija Elvisa Presleya, originalno napisana i snimljena od strane američkog muzičara Marka Jamesa. Nakon što je u Jamesoj verziji doživela komercijalni neuspeh, producent Chips Moman ju je ponudio Elvisu, u čijem izvođenju je postala je najveći hit 1969. i jedan od Elvisovih najpoznatijih.

The Cure Inmusic festival Jarun Zagreb

1985 – Objavljen je The Head on the Door“, šesti po redu studijski album engleskog alternativnog rok benda The Cure. Nazivan „kolekcijom pop pesama“ od strane jednih i „definicijom alternativnog roka“ od strane drugih, što je bend navodio i kao nameru, ciljajući ka eklektičnoj mešavini stilova i zvukova.

1991 – Engleski rok bend Blur je izdao svoj debitantski album „Leisure“. Kritika je imala  podeljena mišljenja, a sam Damon Albarn je u jednom intervjuu iz 2007. izrazio svoje nezadovoljstvo, nazivajući ga „užasnim“ i jednim od dva „loša albuma“ koja je snimio.