-

Na današnji dan – 25. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1949 – Rođen Gene Simmons, basista legendarnog benda Kiss.


1951
: Rođen jedan od najpoznatijih heavy metal vokala, Rob Halford. Najpoznatiji po radu u bendu Judas Priest.


1965
– Dvije obožavateljke The Beatlesa unajmile su helikopter kako bi letjele iznad kuće koju su Beatlesi iznajmili na Beverly Hillsu, te skočile iz helikoptera u njihov bazen.

1966 – Tokom njihove posljednje američke turneje, Beatlesi su održali dva koncerta u Coliseumu, u Seattleu. Prvi koncert u 15 sati posjetilo je samo 8.000 fanova (arena je mogla primiti 15.000), ali večernji koncert je bio rasprodan.

1970Elton John održao je svoj prvi američki koncert u Troubadouru. Losanđeleski koncert, koji je započeo 17-dnevnu američku turneju, posjetili su Don Henley, Quincy Jones i Leon Russell.


1975
Bruce Springsteen je objavio svoj treći studijski album „Born to Run„. Ovaj klasik dostigao je treće mjesto na Billboard 200 ljestvici i dobio sedam puta platinastu certifikaciju od RIAA. Album je obilježen ikoničkim hitovima poput „Born to Run“ i „Tenth Avenue Freeze-Out“, te je označio prekretnicu u karijeri Bruce Springsteena, donoseći mu mainstream uspjeh i široko priznanje kritike.

1993Snoop Doggy Dogg pušten je uz jamčevinu od milion dolara nakon što je optužen za umiješanost u ubistvo člana bande By Yerself tokom pucnjave u Los Angelesu. Oslobađajućom presudom oslobođen je optužbi 1996. godine.

1997 – Poremećeni čovjek koji je pobjegao iz mentalne ustanove blizu Helsinkija u Finskoj uhićen je. Plan mu je bio zapaliti pozornicu na kojoj je Michael Jackson nastupao, ali je uhićen prije nego što je mogao zapaliti benzin koji je stavio na pozornicu.


2000
Jack Nitzsche, dobitnik Oscara za najboljeg kompozitora, tekstopisca, muzičara, aranžera i producenta, preminuo je od srčanog udara u dobi od 63 godine. Kao producent, Nitzsche je surađivao s umjetnicima poput The Rolling Stonesa, Neila Younga, The Walker Brothersa i Buffalo Springfielda.

2006 – Tom Hamilton, basista grupe Aerosmith, liječio se od raka grla, zbog čega je propustio prvi dio turneje Route of All Evil.

2009Bob Dylan je otkrio tokom svoje sedmične radijske emisije na 6 Musicu da razgovara s nekoliko automobilskih firmi o tome da postane glas njihovih navigacijskih sistema putem satelita.

2010
– Izložba do tada neviđenih fotografija The Beatlesa, otvorena je u Liverpoolu u Victoria Gallery and Museumu. Fotografije je snimila Astrid Kirchherr, bivša djevojka originalnog basiste Stuarta Sutcliffea, koja je slikala bend tokom njihovih ranijih godina nakon što ih je upoznala u Hamburgu 1960. godine.
2014 – Pjesma „Whole Lotta Love“ grupe Led Zeppelin proglašena je najvećim gitarskim riffom svih vremena prema glasovima slušatelja BBC Radio 2 u Velikoj Britaniji. Ovaj rock klasik zauzeo je prvo mjesto na listi od 100 rifova koju su sastavili kritičari i producenti Radia 2 i 6 Music-a.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo