-

Na današnji dan – 24. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1957 Elvis Presley je izdao svoj klasik „Jailhouse Rock“, snimljen za istoimeni film u kojem Presley igra Vinca Evereta – zatvorenika koji uči da svira gitaru tokom služenja kazne, postavši zvezda nakon izlaska na slobodu. Ova uticajna pesma bila je i ostala masivni hit, osvajajući vrhove američkih i britanskih top lista, i plasirajući se među prvih 10 najslušanijih pesama na listama širom sveta.

1966Jimi Hendrix zajedno sa svojim menadžerom Chasom Chandlerom stiže u London avionom iz Njujorka, gde je stekao veću prepoznatljivost i započeo saradnju s mnogim uticajnim muzičarima i bendovima tog vremena. Hendrix je sleteo u Veliku Britaniju samo sa odećom koju je imao na sebi, budući da je sve svoje druge stvari prodao kako bi otplatio prethodni račun u hotelu, a jedna od prvih stvari koje je učinio nakon dolaska u Englesku bila je da legalno promeni ime iz James u Jimi.

1988 – Pesma „Don’t Worry Be Happy“ Bobbyja McFerrina postala je prva akapela pesma koja je osvojila prvo mesto na Billboard Hot 100 listi, ustoličivši se kao ikonični hit, prepoznatljiv po svojoj veseloj melodiji i optimističnom tekstu. Ova pesma se u celosti zasnivala na McFerrinovoj karakterističnoj vokalnoj tehnici, kojom je stvarao ritam i instrumentalne zvukove isključivo svojim glasom, bez upotrebe prateće muzike.

1990 – Objavljen je „The Razors Edge“, jedanaest međunarodno objavljeni studijski album grupe AC/DC, predstavivši neke od ikoničnih pesama ovog benda, uključujući i hit „Thunderstruck“. Ovaj album, jedini na kome svira bubnjar Chris Slade, označio je povratak benda na komercijalnu scenu i ponovni rast njihove popularnosti nakon nekoliko manje uspešnih izdanja koja su objavili tokom prethodnih godina.

1991 – Peti studijski album američkog benda Red Hot Chili Peppers, „Blood Sugar Sex Magik“, objavljen je na današnji dan, odigravši ključnu ulogu u karijeri benda i postavši jedno od najvažnijih i najuticajnijih izdanja u žanrovima alternativnog i fank roka. Sa manje teških gitarskih rifova i više fokusa na melodične fraza i ritam, njegov zvuk je umnogome drukčiji od prethodnog albuma „Mother’s Milk“, donevši hitove kao što su „Under the Bridge“, „Give It Away“, „Suck My Kiss“ i „Breaking the Girl“.


1991Nirvana je izdala svoj drugi studijski album, kultni „Nevermind“, isprva zanemaren od strane šire publike, sporo napredujući na top listama, što je sve preokrenuo uspeh singla „Smells Like Teen Spirit“ godinu dana kasnije. Od tog trenutka postaje jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, sa pesmama koje su definisale žanr poput „Come as You Are“, „Lithium“, „In Bloom“ i, naravno, „Smells Like Teen Spirit“, promenivši tok moderne muzike i otvorivši vrata mejnstrima brojnim alternativnim rok bendovima.

1999 – Objavljen je „Brand New Day“, šesti samostalni album engleskog pevača, muzičara i tekstopisca Stinga, dobivši brojne pohvale kritičara i publike. Pesma „Desert Rose“ s alžirskim pevačem Cheb Mamijem postala je jedan od najpoznatijih singlova s ovog albuma, a među brojnim saradnicima na ovom izdanju su se našli i Stevie Wonder, Kathryn Tickelli i Branford Marsalis.

Najnovije vesti

Izdvajamo