-

Na današnji dan – 24. oktobar/listopad

1936 – Rođen je Bill Wyman, engleski muzičar najpoznatiji kao basista i jedan od osnivača rokenrol benda The Rolling Stones. Wyman je počeo da svira bas gitaru u ranoj mladosti i pridružio se bendu The Rolling Stones 1962. godine, snimivši sa njima preko 20 studijskih albuma koji su prodati u preko 200 miliona ploča širom sveta, a poznat je po svom jedinstvenom bas zvuku, koji je često bio u kontrastu sa zvukom gitariste Keitha Richardsa.

1946 – Rođen je kanadski muzičar, najpoznatiji kao bubnjar rokenrol grupe Steppenwolf, Jerry Edmonton. Počeo je da svira bubnjeve u ranoj mladosti i pridružio se bendu The Sparrows 1964, snimivši dva albuma pre nego što je prešao u Steppenwolf 1967, sa kojima je snimio pet studijskih izdanja, uključujući i komercijalno uspešne „Born to Be Wild“ i „Magic Carpet Ride„. Edmonton je bio poznat po svom snažnom i energičnom bubnjanju, koje je doprinelo jedinstvenom zvuku Steppenwolfa, ostavivši neprocenjiv uticaj na bend i rokenrol muziku uopšte.

1972 – Objavljena je pesma „Superstition“, jedna od najpoznatijih i najuspešnijih pesama američkog pevača i tekstopisca Stevie Wondera, kao prvi singl sa njegovog petnaestog studijskog albuma „Talking Book„. Wonder je u pesmi „Superstition“ opisao neke od najpoznatijih sujeverja, kao što su strah od crnih mačaka, petka 13. i hodanja ispod merdevina, kritikujući njihove negativne posledice paranoje, uverenja u stvari koje nisu istinite i skretanja pažnje sa pravih problema u životima ljudi.

nick cave & the bad seeds EXIT festival Novi sad fotografije galerija1994 – Objavljena je „Red Right Hand“, pesma australijskog rok benda Nick Cave and the Bad Seeds, čiji naslov potiče iz epske pesme „Paradise Lost“ Džona Miltona, odnoseći se na osvetničku ruku Boga. Postala je jedna od najpoznatijih pesama Nicka Cavea, izvođena na većini njegovih koncerata i od tada je stekla slavu po upotrebi u prva tri filma trilogije „Scream“ i kasnije kao naslovna numera britanske kriminalističke drame „Peaky Blinders„, zbog čega je ponovo izdata 2014. godine, a obradili su je i brojni muzičari, kao što su Arctic Monkeys, PJ Harvey, Iggy Pop, Jarvis Cocker i Snoop Dogg.

1995 – Američki alternativni rok bend The Smashing Pumpkins su objavili „Mellon Collie and the Infinite Sadness“, svoj treći studijski album poznat po ambicioznosti i eksperimentisanju sa različitim žanrovima, ujedno smatran jednim od najboljih albuma svih vremena i jednim od najvažnijih albuma alt-roka. Sa 28 pesama, čiji su producenti frontmen Billy Corgan sa Floodom i Alanom Moulderom, izdat je kao dvostruki CD i trostruki LP, sadrži spektar stilova, kao i veći pevački doprinos basistkinje D’arcy Wretzky i drugog gitariste Jamesa Ihe.

2000 – Objavljen je „Stories from the City, Stories from the Sea“, peti studijski album engleske alternativne rock muzičarke PJ Harvey. Album se bavi temama ljubavi i naklonosti PJ Harvey prema gradu Njujorku i postao je drugi veliki komercijalni uspeh u njenoj karijeri, dobivši pozitivne kritike od većine muzičkih kritičara i nekoliko priznanja i nagrada.

2006 – Američki rok bend My Chemical Romance objavio je svoj treći studijski album „The Black Parade“, čija priča prati osobu koja umire od raka, poznatu kao „The Patient„. Sa hitovima poput „Welcome to the Black Parade„, „Teenagers„, „Famous Last Words“ I „I Don’t Love You„, smatran je jednim od najboljih rok albuma 2000-ih godina i jednim od najvažnijih albuma emo žanra, a hvaljen je zbog svoje jedinstvenosti, svežine i podizanja lestvice za rok opere.

Najnovije vesti

Izdvajamo