-

Na današnji dan – 24. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1945 – Engleski kantautor, multi-instrumentalista i producent, Ken Hensley, rođen je na današnji dan. Najpoznatiji je po svom radu u grupi Uriah Heep tokom sedamdesetih, za koju je bio jedan od glavnih pisaca u ovom periodu, dajući doprinos na singlovima poput „Lady in Black„, „Easy Livin’“ i „Stealin’„.

1963 – Rođen je John Bush, američki hevi metal pevač i tekstopisac. Postao je poznat tokom osamdesetih kao glavni vokal hevi-metal benda Armored Saint, a 1992. se pridružio treš metal grupi Anthrax, sa kojima je nastupao sve do 2005, i ponovo tokom 2009. i 2010.

1968 Rodio se Andreas Kisser, brazilski muzičar najpoznatiji kao glavni gitarista hevi-metal benda Sepultura. from Brazilian heavy metal Sepultura. Počevši od njihovog drugog studijskog albuma, „Shizofrenia, Kisser je nastupao sa Sepulturom i kao ritam gitarista, basista, bek vokal i glavni vokal.

1975 – Grupa Queen otpočela je snimanje svog operatičnog remek-dela, „Bohemian Rhapsody“Rockfield studiju u Velsu. Frontmen Freddie Mercury, koji je napisao ovu ambicioznu numeru, vodio je bend tokom sesija na kojima su on, Brian May i Roger Taylor pevali svoje deonice po 10-12 sati dnevno, tri nedelje zaredom.

oasis

1996 – Pevač engleske rok grupe Oasis, Liam Gallagher, u poslednjem trnutku je otkazao svoje učešće u snimanju njihove MTV Unplugged sesije ispred 400 fanova. Bend je, uprkos ovome, nastupio, kada je gitarista i tekstopisac Noel Gallagher preuzeo ulogu glavnog vokala, dok je Liam posmatrao iz publike.
1990 – Engleski hevi-metal bend Judas Priest uspešno se odbranio na sudu, nakon što su dva fana pokušala samoubistvo slušajući njihov „Stained Class“ album. Optužba protiv benda glasila je da su subliminalne poruke u njihovoj muzici navele dvojicu sedamnaestogodišnjaka da naude sebi.
2021 – Preminuo je Charlie Watts, bubnjar i jedan od osnivača legendarnog rok benda The Rolling Stones. Bubnjeve je krenuo da svira po londonskim R’N’B klubovima, gde je upoznao Micka JaggeraKeitha Richardsa i Briana Jonesa, sa kojima je otpočeo svoju gotovo šest decenija dugu karijeru 1963.