-

Na današnji dan – 22. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1951 –  Rođen je engleski rok pevač David Coverdale, poznat kao član Whitesnake-a i frontmen benda Deep Purple od 1973. do 1976. godine. Ističući se svojom karakterističnom vokalnom snagom i scenskim prisustvom, doprineo je brojnim hitovima i pesmama koje su postale klasici rok muzike, uključujući singlove „Here I Go Again„, „Fool for Your Loving, Is This Love“ i „Soldier of Fortune„.

1957Nick Cave, australijski pevač i tekstopisac poznat po svojoj mračnoj muzici, poetičnim tekstovima i svestranoj karijeri koja obuhvata različite žanrove, uključujući i rad sa svojom grupom The Bad Seeds, rođen je na današnji dan. Cave je bio vođa benda Birthday Party, jednog od najekstremnijih i kontroverznijih post-punk bendova sa početka osamdesetih godina, a njegova saradnja sa Kylie Minogue na pesmi „Where The Wild Roses Grow“ bila je neobična i veoma uspešna kombinacija njegovog eksperimentalnog stila sa njenim pop senzibilitetom.

1958 – Rođena je Joan Jett, američka rok gitaristkinja, pevačica, producentkinja i osnivačica benda The Runaways prozvana „kumom panka“ zbog svog uticaja na pank muziku i kulturu. Kasnije je postala poznata i kao frontmenka grupe Joan Jett & the Blackhearts, a singl iz 1982. koji je izdala sa njima, „I Love Rock ‘n’ Roll“, dostigao je prvo mesto na američkoj i četvrto mesto na britanskoj top-listi.

1978 – Objavljen je „Road to Ruin“, četvrti studijski album američkog pank rok benda Ramones, koji, iako komercijalno neuspešan, ostaje poznat po pesmi „I Wanna Be Sedated„. Ovo je bio prvi Ramones album na kojem je svirao novi bubnjar Marky Ramone, nakon što je Tommy Ramone napustio bend zbog niskih prodaja prethodnih albuma i stresa koji je doživeo tokom turneja.

1985 – Prvi Farm Aid dobrotvorni koncert održan je pred publikom od 80.000 ljudi na Memorial Stadiumu u Ilinoju, a organizovali su ga Willie Nelson, John Mellencamp i Neil Young sa idejom poteklom iz komentara Boba Dylana na Live Aid koncertu ranije te godine, prilikom koga je izrazio nadu da će deo prikupljenog novca pomoći američkim farmerima. Sa izvođačima kao što su Glen Campbell i Johnny Cash, Farm Aid je postao važan događaj koji se održava svake godine kako bi se prikupila sredstva i podigla svest o problemima sa kojima se suočavaju američki farmeri.

1997 – Objavljen je „Homogenic„, treći studijski album islandske pevačice Björk. Ovaj album označio je značajan stilistički preokret u njenom umetničkom izrazu, fokusirajući se na jedinstevni zvuk koji kombinuje elektronske ritmove sa gudačkim instrumentima kroz pesme posvećene njenom rodnom Islandu.

1998 – Bend The Goo Goo Dolls objavljuje album „Dizzy Up The Girl“, koji je postao jedan od njihovih najpoznatijih i najuspešnijih izdanja prodatog u više od četiri miliona primeraka. Ovaj album su proslavile pesme poput „Slide„, „Black Balloon„, „Broadway“ i „Iris“, koja je postala jedan od njihovih najpoznatijih hitova, našavši se i na saundtreku filma „City of Angels„.

Najnovije vesti

Izdvajamo