-

Na današnji dan – 22. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1956 – Kralj rokenrola, Elvis Presley, otpočeo je snimanje svog prvog filma „Love Me Tender„. Originalni naziv je trebalo da bude „The Reno Brothers“, što je kasnije promenjeno kako bi se iskoristila promotivna vrednost Elvisove istoimene pesme, snimljene za potrebe ovog filma.

1961 – Rođen je Roland Orzabal, britanski muzičar, pevač, tekstopisac, producent i autor. Najapoznatiji je po svom radu kao gitarista i jedan od pevača i osnivača grupe Tears for Fears, a osim toga je i jedini član ovog benda koji se pojavio na svakom njihovom albumu.

1961 – Američka muzičarka i bubnjarka pop-rok benda The Bangles, Debbi Peterson, rođena je na današnji dan. Mlađa sestra Vicki Peterson, još jedne članice benda, kao glavni vokal je pevala na singlovima „Going Down to Liverpool“ i and „Be with You„.

1962 – Grupa The Beatles se prvi put pojavila na televiziji, na mačesterskom kanalu Granada TV. Prenos je činila izvedba pesme “Some Other Guy” tokom njihovog nastupa u klubu Cavern, u Liverpulu, a na kraju se može čuti povik iz publike: „Želimo Pita (Besta)!

Layne Staley

1967 –  Rođen je Layne Thomas Staley, američki pevač i tekstopisac, originalni pevač grupe Alice in Chains, koja je kao deo grandž pokreta Sijetla stekla internacionalnu slavu ranih devedesetih. Staley se isticao prepoznatljivim vokalnim stilom kao i harmonizacijama koje je izvodio sa gitaristom i pevačem Jerryjem Cantrellom.

1979 – Objavljen je In Through the Out Door“, osmi studijski album grupe Led Zeppelin. Kako je tek kasnije postalo poznato, ovo je bilo njihovo poslednje zajedničko dugometražno izdanje, budući da je nešto više od godinu dana kasnije preminuo bubnjar John Bonham, nakon čega se bend raspao.

1987 – Američka pevačica i pop ikona, Madonna, osvojila je prvo mesto američkih lista singlova sa pesmom „Who’s That Girl“. Ova numera napisana je za istoimeni film koji je režirala i producirala Madonna zajedno sa Patrikom Leonardom.