-

Na današnji dan – 21. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1938 – Rođen Kenny Rogers, američki kantautor, glumac, privrednik i producent.

1952 – Rođen John Graham Mellor, poznatiji pod pseudonimom Joe Strummer. Bio je engleski pjevač, glumac, ritam gitarist i suosnivač punk rock sastava The Clash.

1967 – Rođen Serj Tankian, muzičar armensko-američko-libanonskog podrijetla. Pjevač je, klavijaturist i gitarist legendarnog benda, System of a Down.


1967
The Doors su započeli snimanje svog drugog albuma „Strange Days“, u Sunset Sound Studios, u Hollywoodu. Album je objavljen sljedećeg mjeseca i uključivao je dva singla koji su dosegli u Top 30 – „People Are Strange“ i „Love Me Two Times“. Dosegao je treće mjesto na američkoj top-listi albuma i 34 godine kasnije dobio platinastu certifikaciju od strane RIAA.


1976
– RCA Victor records je objavio da je prodaja Elvis Presleyjevih ploča prešla 400 miliona primjeraka.


1983
– Gitarist benda Ramones, Johnny Ramone, imao je operaciju mozga koja je trajala četiri sata nakon što je pronađen bez svijesti u New Yorku, gdje je bio umiješan u tučnjavu.

1987 – Film „Dirty Dancing“ je objavljen u SAD-u.

1990Prince objavio muziku za film „Graffiti Bridge“.


1994
John Denver je optužen za vožnju pod utjecajem alkohola nakon što je zabio svoj Porsche u drvo.


1996
– Bivši pjevač benda Talking Heads, David Byrne, tužio je ostatak grupe kako bi spriječio njihovo nastupanje kao „The Heads“. Tužba je riješena izvan suda.


1997
– Na konferenciji za novinare u Hard Rock Cafeu u San Franciscu, Carlos Santana je predstavio ograničeno izdanje majica s njegovim umjetničkim radom. Potpisao je 500 majica za distribuciju na stranim i domaćim tržištima.

1997Oasis je objavio svoj treći album „Be Here Now“. Brzo je postao jedan od najbrže prodavanih albuma ikada, prodavši preko 350.000 primjeraka na dan izlaska i postao najprodavaniji album u Velikoj Britaniji te godine, s prodajom od 1,47 miliona primjeraka.


2014
Sir Paul McCartney je zauzeo prvo mjesto na popisu najbogatijih basista na svijetu s procijenjenom vrijednosti od 1,2 milijarde dolara prema web stranici www.therichest.com. Na drugom mjestu su Sting i Gene Simmons, obojica s neto vrijednosti od 300 miliona dolara, slijede Roger Waters iz Pink Floyda, Adam Clayton iz U2 i Flea iz Red Hot Chili Peppersa.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo