-

Na današnji dan – 20. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1957 – Objavljena je „Peggy Sue“, rokenrol pesma koju je Buddy Holly inicijalno nazvao „Cindy Lou,“ po imenu svoje sestrične, prosledivši kasnije ovu čast na Peggy Sue Gerron, buduću suprugu bubnjara benda The Crickets, Jerryja Allisona. Članovi benda The Crickets nisu navedeni na etiketi singla iako su B. Mauldi i Jerry Allison svirali na snimku.

1968 – Rođen je Hunter Benedict Shepherd, poznatiji samo kao Ben Shepherd, proslavljen kao dugogodišnji basista grandž benda Soundgarden. Shepherd je ostao ključni član Soundgardena sve do njihovog raspada tokom 1997. godine, smatran i danas važnim delom muzičke scene i nasleđa grandž muzike.

1969 – Iako je u početku ova vest skrivana od javnosti, budući da bend bio na korak od potpisivanja novog ugovora sa izdavačkom kućom, tokom sastanka sa Paulom McCartneyem i Ringo Starrom, John Lennon zvanično objavljuje da napušta Beatlese. McCartney se osvrnuo na deo ovog razgovora u svojoj knjizi „Antologija„, sećajući se da je rekao Lennonu kako bi trebalo da se vrate malim svirkama i pronađu svoje korene, na šta mu je on odgovorio sa: „Pa, mislim da si glup„.

The Clash
1979Paul Simonon, basista benda The Clash, frustriran što publika u njujorškom Palladiumu nije stajala tokom njihovog nastupa, razbio je svoj instrument na sceni. Fotografija ovog trenutka kasnije je korišćena kao omot njihovog albuma „London Calling“, koji je objavljen je iste godine i postao je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih pank i rok albuma svih vremena, dok je fotografija razbijenog basa postala ikonična slika i simbol buntovničkog duha pank potkulture.

1980 –  Debitantski solo album britanskog hevi metal pevača Ozzyja Osbournea, „Blizzard of Ozz“, objavljen je na današnji dan. Sa prepoznatljivim singlovima „Crazy Train“ i „Mr. Crowley“, ovo je bilo prvo izdanje Ozzyja nakon što je izbačen iz benda Black Sabbath 1979, ali i je ujedno i prvi od dva studijska albuma koje je Osbourne snimio sa gitaristom Randyjem Rhoadsom pre Rhoadsove smrti 1982. godine.

1992 – Grupa Pearl Jam je održala besplatan koncert u Magnuson Parku u Sijetlu, registrovavši ovom prilikom hiljade svojih obožavalaca za glasanje na predstojećim predsedničkim izborima između Bila Klintona i Džordža Buša. Pearl Jam je aktivno promovisao političko učešće i registrovanje birača, što je doprinelo većem broju mladih ljudi koji su se uključili u politički proces tokom izbora na kojima je pobedio Bil Klinton, pokazavši moć muzike u svrhu građanskog angažmana.

2004 – Objavljen je „American Idiot“, sedmo studijsko izdanje američkog rok benda Green Day, poznato kao konceptualni album koji se bavi sociopolitičkim temama i priča priču o mladiću po imenu Jesus of Suburbia. Sa singlovima poput naslovnog „American Idiot„, „Holiday„, „Boulevard of Broken Dreams“ i „Wake Me Up When September Ends“ koje su postale himne generacije i ostavile dubok utisak na muzičku kulturu, ovaj album je definisao Green Day kao bend i doprineo revitalizaciji pank-rok zvuka u popularnoj muzici.

Najnovije vesti

Izdvajamo