-

Na današnji dan – 20. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1950 – Rođen je Tom Petty, američki pevač i tekstopisac, frontmen benda Tom Petty and the Heartbreakers i osnivač supergrupa The Traveling Wilburys i Mudcrutch, objavivši uspešne singlove i izdanja poput „American Girl„, „I Won’t Back Down“ i „Into The Great Wide Open„. Petty je takođe objavio niz solo albuma, i tokom svoje karijere je prodao preko 60 miliona albuma, a na datum njegovog 68. rođendana 2018. godine, grad Geinsvil je nekadašnji Northeast Park, koji je mladi Petty često posećivao, preimenovao u Tom Petty Park.

1971 – Američki reper, pevač, producent ploča, televizijska ličnost, preduzetnik i glumac Snoop Dogg rođen je na današnji dan kao Cordozar Calvin Broadus, a njegovi roditelji su ga zvali „Snoopy“ zbog sličnosti sa Čarli Braunovim ljubimcem, biglom Snoopyjem. Njegova muzička karijera počela je 1992. godine kada ga je otkrio Dr. Dre i pojavio se na Dreovom solo debiju, „Deep Cover“ i njegovom solo debitantskom albumu, „The Chronic„, te je od tada prodao preko 23 miliona albuma u Sjedinjenim Američkim Državama i 35 miliona albuma širom sveta.

1977 – Članovi rock benda Lynyrd Skynyrd su se ukrcali u iznajmljeni avion nakon koncerta u Greenville Memorial Auditorijumu, ali je avion na putu za Baton Ruž ostao bez goriva i piloti su pokušali da izvedu prinudan slet. Glavni vokal Ronnie Van Zant, gitarista Steve Gaines, kao i prateća vokalistkinja Cassie Gaines i pomoćni menadžer benda Dean Kilpatrick poginuli su u nesreći koja se dogodila samo tri dana nakon izlaska petog studijskog albuma benda, „Street Survivors„.

1984 – Norveški synthpop bend A-ha je imao svoj televizijski debi na programu Lordagssirkus, gde su izveli četiri pesme, uključujući raniju verziju svog budućeg hita broj jedan „Take On Me„. Nakon televizijskog debija, A-ha je brzo stekao popularnost u Norveškoj, izdavši uspešne albume i singlove tokom 1980-ih i 1990-ih, čime su postali i jedan od najuspješnijih norveških bendova svih vremena.

1986 – Objavljen je „Get Close“, četvrti studijski album rok grupe The Pretenders, na kome su se našla njihova najveća dva hita uvrštena u Mainstream Rock Tracks listu, „Don’t Get Me Wrong“ i „My Baby„. U poređenju sa nju vejv stilom prva tri albuma benda, „Get Close“ ima snažan fank element, a sadrži i prvu power baladu Pretendersa, „Hymn to Her„, himnu ženstvenosti koju je napisao Chrissie Hyndein bivši školski drug.

1989 – Objavljen je debitantski studijski album američkog indastrijal rok benda Nine Inch Nails, „Petty Hate Machine“. Album se sastoji od prerađenih pesama sa demo kasete „Purest Feeling„, kao i pesama komponovanih nakon njenog originalnog snimanja, a promovisan je singlovima „Down in It„, „Head Like a Hole“ i „Sin„, koji sa svojim snažnim elektronskim sint zvukom pomešanim sa indastrijal i rok elementima imaju malo sličnosti sa kasnijim radom benda.

2003Amy Winehouse je izdala svoj debitantski album, „Frank„, koji je postigao komercijalni uspeh i prodat je u više od milion primeraka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova prekretnica u karijeri Amy Winehouse pomogla joj je da se etablira kao jedna od najvažnijih muzičkih umetnica svoje generacije, a naslov albuma ima dvostruko značenje, odajući počast jednom od Amynih omiljenih pevača, Franku Sinatri, ali i aludirajući i na njenu iskrenost u lirici.

Najnovije vesti

Izdvajamo