-

Na današnji dan – 20. avgust / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1946 – Nemački muzičar i kompozitor, najpoznatiji kao pevač, klavijaturista, frontmen i jedan od osnivača nemačke grupe Kraftwerk, Ralf Hütter, rođen je na današnji dan. Nakon što je Florian Schneider preminuo 2008, Hütter je jedini je preostali živi član benda koji je učestvovao u njegovom osnivanju 1970.

1948 – Rođen je Robert Plant, engleski kantautor najpoznatiji kao pevač i tekstopisac engleskog rok benda Led Zeppelin. Njegov karakterističan hariznatični imidž, duga kosa i obnaženi torzo, sličan njegovim savremenicima, znatno su doprineli stvaranju arhetipa „boga rokenrola“.

1949 – Rođen je Phil Lynott, irski muzičar i tekstopisac, koji je svoj najveći komercijalni uspeh stekao je sa grupom, Thin Lizzy, čiji je bio jedan od osnivača, glavni tekstopisac, glavni vokal i basista. Isticiao se svojim prepoznatljivim stilu sviranja bas gitare, kao i po maštovitim tekstovima pesama.

1973 – Objavljena je „Angie“, pesma engleske grupe The Rolling Stones, vodeći singl njihovog albuma „Goats Head Soup„. Različite spekulacije o tome kome je posvećena uključivale su prvu ženu Davida Bowiea, novorođenu ćerku Keitha Richardsa, kao i glumicu Angie Dickinson.

1994 –  Lajv album Jimi Hendrixa, „Woodstock“ objavljen je posthumno na današnji dan. Materijal za album je uzet sa snimka Hendrixovog nastupa sa svojim pratećim bendom Gypsy Sun and Rainbows iz1969, tokom festivala Woodstock.

2002 – Objavljen je debitantski studijski album grupe Interpol„Turn On The Bright Lights“. Hvaljen kao izuzetno uticajan album 2000-ih, smatra se da je inspirisao mnoge indi rok bendove kao što su The Killers, Editors i the xx, do te mere da su mnogi nazivani klonovima Interpola

2008 – Američki hevi metal bend Slipknot objavio je svoj četvrti studijski album „All Hope Is Gone“. Naime, album je izdat u dve verzije – standardnom CD, kao i u šestostrukom digipak izdanju koje sadrži tri bonus pesme, buklet na 40 strana i DVD dokumentarac o njegovom snimanju i produkciji.