-

Na današnji dan – 2. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1957 – Rođen je Steve Porcaro, američki muzičar i producent, najpoznatiji kao klavijaturista i jedan od osnivača grupe Toto. Napisavši hitove kao što „Africa„, „Rosanna“ zajedno sa svojom starijom braćom, Mikeom i Jeffom, njegov rad se može prepoznati i u prvoj ekranizaciji „Dine“ iz 1984, budući da je bio i kompozitor filmske muzike.

1963 – The Beatles su u Sjedinjenim Američkim Državama izdali singl koji će postati jedan od njihovih najpoznatijih hitova, She Loves You“, Upravo ova pesma ulazi u istoriju muzike kao jedan od tri singla koji su značajno doprineli globalnoj popularnosti Beatlesa i direktno proširili fenomen Bitlmanije.

1981„Controversy“, pesma američkog muzičara Princea, snimljena je na današnji dan kao vodeći singl i naslovna numera njegovog istoimnog albuma. „Controversy“ ostaje upamćena kao numera koja se direktno bavila ondašnjim spekulacijama o muzičarevoj seksualnosti, rodnom identitetu, religiji i etničkom poreklu, kao i njegovim poteškoćama da razume toliku radoznalost javnosti.

The Stone Roses1991 – Na današnji dan, objavljena je pesma „I Wanna be Adored“ britanskog rok benda The Stone Roses. Snimljena kao vodeći singl sa njihovog eponimnog debitantskog albuma, smatra se klasičnom pesmom britanske alternativne scene i često je isticana kao jedna od najvažnijih pesama devedesetih godina.

1993 – Video spot za pesmu „Jeremy“ grupe Pearl Jam osvojio je četiri nagrade, uključujući nagradu za Video godine, na dodeli MTV Video Music Awards, a kao odgovor na to, bend više nije snimao spotove sve do 1998. godine. Izazvao je podeljene reakcije publike i kritičara, ali je uprkos kontroverzi stekao veliku pažnju i postao jedan od najvažnijih spotova u istoriji alternativne muzike.

2002 – Svetska turneja „Human Rights Now!“ predvođena od strane izvođača poput Stinga, Brucea Springsteena, Petera Gabriela i Tracyja Chapmana otpočela je na stadionu Wembley u Londonu. Obuhvatajući 20 koncerata na pet kontinenata i s ciljem da podrži Amnesty International, ovo je bila jedna od najambicioznijih rok turneja tog vremena.

2008 – Na današnji dan, tokom Republikanske nacionalne konvencije, članovi benda Rage Against The Machine organizovali su protest u Mineapolisu kako bi izrazili neslaganje sa Republikanskom strankom i njenim političkim stavovima. Grupa je planirala da održi koncert kao deo protesta, što je policija sprečila, te su članovi benda odlučili da izađu među publiku i izvedu dve pesme koristeći megafon, izazvavši potom masovne nerede.