-

Na današnji dan – 2. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1951 – Rođen je Gordon Matthew Thomas Sumner, britanski muzičar, pevač, tekstopisac i glumac koji je stekao svetsku slavu kao frontmen i glavni tekstopisac benda The Police, poznatiji po svom umetničkom imenu Sting. Objavivši sa njima niz hitova kao što su „Roxanne„, „Every Breath You Take“ i „Message in a Bottle„, Sting je želeo da se bavi raznovrsnijim žanrovima i muzičkim projektima nego što je to dozvoljavao karakterističan zvuk The Police-a, te je dalje nastavio kao solo izvođač, sa velikim brojem albuma i hitova poput „Fields of Gold„, „Shape of My Heart“ i „Desert Rose„.

1971Jim Root, američki gitarista i muzičar najpoznatiji kao član hevi metal bendova Slipknot i Stone Sour, rođen je na današnji dan. Priduživši se Slipknotu kao gitarista 1999. godine, postao je poznat po svom karakterističnom izgledu sa maskom i svojem instrumentalnom doprinosu bendu, dok je u slučaju alternativne, post-grandž grupe Stone Sour bio njen ključni član od osnivanja.

1982 Peter Gabriel i Steve Hackett su se ponovo pridružili grupi Genesis povodom humanitarnog nastupa na Milton Keynes Bowl-u, u Engleskoj, što i do danas ostaje jedini put kada je Peter Gabriel pevao pesme Genesisa otkad ih je napustio. Organizovan u svrhu prikupljanja sredstava za britanske organizacije zaštite prirode, nastup je privukao veliku pažnju i ostvario je veliki uspeh, a fanovi su bili oduševljeni što su ponovno mogli videti Gabriela i Hacketta na sceni sa ostalim članovima benda.

1983Bonnie Tyler je postala prva velška umetnica koja je zauzela vrh Billboard Hot 100 liste sa svojim hitom „Total Eclipse Of The Heart“, pesmom koju je napisao i producirao Jim Steinman. Originalno je trajala malo više od sedam minuta, a Steinman ju je napisao kao „ljubavnu priču vampira“, budući da je prvobitno trebalo da bude deo mjuzikla o Nosferatuu.

1995 – Objavljena je pesma „Where the Wild Roses Grow“, duet australijskog rok benda Nick Cave and the Bad Seeds i pop pevačice Kylie Minogue. Pesma je naišla na pozitivan prijem kod muzičkih kritičara i postala je najuspešniji singl benda širom sveta, a Cave je bio inspirisan da je napiše nakon što je čuo tradicionalnu američku baladu „Down in the Willow Garden“, priču o muškarcu koji tokom šetnje do vrta vrba ubija ženu kojoj se udvara.

oasis
Istog dana, Oasis su objavili svoj rekordni drugi album, „(What’s The Story) Morning Glory?“, koji je sa više od 22 miliona prodatih kopija širom sveta postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. Ovaj britpop klasik postao je i najprodavaniji album u Velikoj Britaniji devedesetih i drugi najduže rangirani album na britanskim top-listama sa hitovima poput „Wonderwall„, „Champagne Supernova“ i „Don’t Look Back in Anger„, koji su definisali ovaj žanr.

2017
– Samo nekoliko dana nakon što je održao koncert sa svojim bendom HeartbreakersTom Petty je preminuo u 66. godini života. Stekavši slavu sa grupom Heartbreakers 1977. godine, objavio je sa njima pesme kao što su „American Girl„, „Breakdown„, „Don’t Do Me Like That“ i „Refugee„, da bi potom 1987. započeo solo karijeru, tokom koje je dominirao na Billboardovim rok listama sa singlovima poput „Free Fallin’“ i „I Won’t Back Down„.

Najnovije vesti

Izdvajamo