-

Na današnji dan – 2. novembar/studeni

Dad1944 – Rođen je Keith Emerson, engleski klavijaturista, kompozitor, producent i pionir u korišćenju električnih orgulja u rok muzici, poznat po svom radu u nizu bendova kao što su The Nice i Emerson, Lake & Palmer. U grupi The Nice istakao se svojim energičnim nastupima i eksperimentalnom pristupu klasičnim kompozicijama, te postigavši naročit uspeh sa Emerson, Lake & Palmerom, jednim od najpopularnijih progresivnih rok sastava sedamdesetih.

1958 – Rođen je Carter Beauford, američki bubnjar, perkusionista i jedan od osnivača grupe Dave Matthews Band, rangiran kao deseti najbolji bubnjar svih vremena prema anketi čitalaca časopisa The Rolling Stone iz 2010. Beauford je počeo da svira sa tri, a profesionalno da nastupa sa devet godina, postavši poznat po svojoj sposobnosti da se prilagodi različitim žanrovima muzike, kao i po svojim ambidekstralnim i otvorenim stilovima sviranja bubnjeva.

1967 – Objavljen je „Disraeli Gears“, drugi studijski album britanskog rock benda Cream, postigavši veliki komercijalni uspeh sa pesmama poput „White Room„, „Strange Brew„, „Tales of Brave Ulysses“ I „Sunshine of Your Love„. Poznat po svom psihodeličnom zvuku, koji je bio nastao pod uticajem novih droga i umetničkih trendova, kao i po svojim inovativnim kompozicijama, koje su kombinovale elemente rok, bluz, džez i folk muzike, album je hvaljen od strane kritičara, a proglašen je i jednim od najboljih albuma svih vremena.

1973 – Američki kantautor Billy Joel objavio je svoj prvi veliki hit i najprepoznatljiviju numeru,„Piano Man“. Pesma je ispričana iz ugla Joela koji radi kao pijanista u baru, a bazirana je na njegovim stvarnim iskustvima i stvarnim ljudima sa kojima se susreo tokom vremena provedenog radeći kao laundž muzičar u Los Anđelesu, u pokušaju da pobegne od svog ugovora sa njujorškom diskografskom kućom Family Productions nakon slabe komercijalne prodaje albuma „Cold Spring Harbor„.

1978 – Objavljen je debi album grupe The Police, „Outlandos d’Amour“, poznat po svojoj eklektičnoj mešavini žanrova, uključujući pank, rege, nju vejv i pop muziku, kome je uspeh vodećeg singla „Roxanne“ pomogao da postane veliki komercijalni hit. Originalni naslov albuma, „Police Brutality„, promenjen je kako bi zvučao romantičnije, te se zvanični naslov slobodno prevodi kao „Odmetnici ljubavi„, s tim što je termin „Outlandos“ mešavina reči „Outlaws“ i „Commandos„.

1992 – Objavljena je „Killing in the Name“, protestna pesma američkog rep metal benda Rage Against the Machine, kao vodeći singl sa njihovog istoimenog debi albuma. Napisana o pobuni protiv institucionalnog rasizma i policijske brutalnosti, „Killing in the Name“ je široko prepoznata kao zaštitni znak benda, sa svojim prepoznatljivim gitariskim rifovima i eksplicitnim jezikom.

1999 – Objavljen je treći studijski album grupe Foo Fighters, „There Is Nothing Left to Lose“, koji je ujedno označio prvi nastup bubnjara Taylora Hawkinsa i često se vidi kao odstupanje od prethodnog rada benda, prikazujući mekši, eksperimentalniji zvuk u pesmama „Learn to Fly„, „Everlong„, „Stacked Actors„, „Breakout“ i „Generator„. Album je snimila samo trojica muzičara, a frontmen i gitarista Dave Grohl je izjavio da je „totalno zasnovan na melodiji“ i da bi mogao da bude „njegov omiljeni album koji su ikada uradili“.

Najnovije vesti

Izdvajamo