-

Na današnji dan – 2. avgust / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1962 – Kraljica soula, Aretha Franklin, izvela je svoje velike hitove „Don’t Cry Baby“ i „Try A Little Tenderness“ u debitantskom televizijskom nastupu, na velikoj sceni emisije American Bandstand. Dvadesetogodišnja Franklin je tek šest meseci pre toga potpisala saradnju sa etiketom Columbia Records, napisavši istoriju već na početku svoje karijere.

Aretha Franklin
Don Hogan Charles/The New York Times

1962 – Američki kantautor Bob Dylan zvanično je promenio svoje zakonsko ime. Naime, ovo nije bio prvi put da dvadesetjednogodišnji Robert Allen Zimmerman nastupa pod nekim pseudonimom — Elston Gunn, Robert Allyn, Bob Dillon su samo neke od varijacija koje su prethodile imenu pod kojim je stekao svoj kultni status.

1964 – Pesma „You Really Got Me“ objavljena je u Velikoj Britaniji pod etiketom Pye Records kao treći singl grupe The Kinks. Ubrzo postavši hit koji ih je proslavio, ova pesma je već narednog meseca dostigla broj jedan na top listi Record Retailer, a kasnije su je uvrstili i u svoj debitanski album, Kinks.

1983 – Basista grupe MotownJames Jamerson, preminuo je u svojoj 47. godini usled više zdravstvenih komplikacija. Iako nepriznatog statusa tokom života, moravši da kupi kartu da bi gledao Motown 25 Special, Jamerson se danas smatra integralnim zvukom Motowna, a 2000. godine je indukovan i u Rock & Roll Kuću Slavnih.

1997 – Nigerijski muzičar, kompozitor, multiinstrumentalista, borac za ljudska prava i pionir afrobeat-aFela Kuti, preminuo je u svojoj 58. godini usled komplikacija izazvanih AIDS-om. Kuti je na vrhuncu svoje karijere smatran jednim od „najizazovnijih i najharizmatičnijih“ afričkih muzičara.

2005 – Objavljen je „The Legend“ jedan od malobrojnih boks-setova koji sadrže pesme snimljene tokom čitave karijere Johnnyja Casha, od 1955. do 2003. Na više od četiri CD-a nalazi se većina Cashovih najvećih hitova, brojne obrade tradicionalnih kompozicija, kao i saradnje sa drugim muzičarima poput Boba Dylana.

2010 – Objavljen je treći studijski album kanadskog indi rok benda Arcade Fire, „The Suburbs“. Album je stekao veliki uspeh, debitovavši na prvom mestu mnogih lista među kojima je i Američka Bilbord top 200.