-

Na današnji dan – 19. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1939 – Rođen britanski muzičar i tekstopisac, Ginger Baker. Najpoznatiji kao jedan od osnivača i bubnjar rok supergrupe Cream. Zajedno sa ostalim članovima benda Cream, Jack Bruceom i Eric Claptonom, primljen je u Rock’n’roll Hall of Fame 1993. godine.

1945 – Rođen legendarni britanski pjevač i muzičar, Ian Gillan. Najpoznatiji je kao pjevač i tekstopisac sastava Deep Purple. Tijekom svoje duge muzičke karijere, Gillan je između ostalog bio pjevač Black Sabbath-a.

1951 – Rođen John Deacon, basista benda Queen. Napisao je nekoliko pjesama za grupu, uključujući hitove „You’re My Best Friend“, „Another One Bites the Dust“ i „I Want to Break Free“ koautor je pjesama „Under Pressure“, „Friends Will Be Friends“ i „One Vision“.


1964
– Započela je prva američka turneja Beatlesa u San Franciscu, Kalifornija. Turneja je obuhvatila 26 gradova.


1973
Pirate World Music Radio ugasio se nakon 10 godina emitiranja.


1977
Sex Pistols su tajno započeli turneju u Velikoj Britaniji pod nazivom „The S.P.O.T.S.“ (Sex Pistols On Tour Secretly). Zbog njihove problematične reputacije, bend je znao da je malo vjerojatno da će biti pozvani u klubove, pa su koristili različita imena u svakom mjestu.


1979
– „My Sharona“ benda The Knack dosegnula je vrh ljestvice singlova u SAD-u i ostala na vrhu 6 sedmica.


1988
– objavljeno je da su „Crazy“ Patsy Cline i „Hound Dog“ Elvisa Presleyja bile najemitiranije pjesme na jukeboxu u proteklih 100 godina.


1996
James Brown nastupio je u New York-u, kao dio svoje turneje „Back at the Ranch“. Brown, koji je imao historiju nasilja prema supruzi, ponudio je sav novac organizaciji protiv nasilja pod nazivom The Retreat, ali mu je ponuda odbijena.


1997
– Objavljen je album „The Dance“ benda Fleetwood Mac, koji je označio njihov povratak na scenu.


2001
– Bivši basist benda Metallica, Jason Newsted, po prvi put se pojavio uživo s bendom EchoBrain.


2005
–  U Dublinu otkrivena bronzana skulptura u prirodnoj veličini frontmena benda Thin Lizzy, Phila Lynotta. Otkrivanju skulpture prisustvovali su bivši članovi benda Thin Lizzy, uključujući Garyja Moorea, Briana Robertsona i Scotta Gorhama. Phil Lynott preminuo je 1986. godine, u dobi od 36 godina.

Najnovije vesti

Izdvajamo