-

Na današnji dan – 18. oktobar/listopad

DanasNa današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1926 – Rođen je američki gitarista, pevač i tekstopisac Charles Edward Anderson Berry, poznatiji kao Chuck Berry. Kao jedan od pionira rokenrola, njegov uticaj se primećuje kod gotovo svih rok muzičara nakon njega, a nakon što je objavio svoj prvi hit, „Maybellene„, Chuck Berry je ubrzo postao jedan od najpopularnijih rokenrol umetnika, izdavši klasike poput „Roll Over Beethoven„, „Johnny B. Goode“ i „Sweet Little Sixteen„.

1957 Paul McCartney je imao svoj prvi nastup uživo u liverpulskom klubu New Clubmoor Hall sa grupom The Quarry Men koju su činili njegov budući kolega iz benda The Beatles, John Lennon, kao i Eric Griffiths, Colin Hanton i Len Garry. Naredne godine, bendu se na McCartneyjevo insistiranje pridružio i George Harrison, iako je Lennon u početku bio skeptičan jer je mislio da je gitarista premlad.

1958 – Meksička narodna pesma „La Bamba“ postala je poznata po adaptaciji Ritchieja Valensa koja je bila top 40 hit na američkim listama i jedna od najpoznatijih pesama ranih dana rokenrola. Valensova verzija pesme „La Bamba“ je jedina pesma koja nije pevana na engleskom, a da je rangirana na Rolling Stoneovoj listi 500 najvećih pesama svih vremena, a kasnije izvođena od strane mnogih poznatih muzičara, uključujući Los Lobos, Carlosa Santanu i Brucea Springsteena, i danas ostaje jedna od najpopularnijih pesama na svetu.

1966The Jimi Hendrix Experience su održali svoj prvi koncert zajedno, podržavajući francusku pop zvezdu Johnnyja Hallydaya u pariskom klubu Olimpija. Kasnije tog meseca, poznati menadžeri benda The Who, Kit Lambert i Chris Stamp su potpisali Hendrixa i njegov bend za novoosnovanu izdavačku kuću Track Records, a ubrzo nakon toga, grupa je snimila svoj hit, „Hey Joe

1967 – Šezdesetšestogodišnji Louis Armstrong izdaje pesmu „What a Wonderful World“, koja osvaja prvo mesto na UK listi, ali joj je potrebno mnogo više vremena da postane popularna u njegovoj domovini Americi. Tamo stiče popularnost tek 1988. godine, kada je korišćena u filmu „Good Morning, Vietnam“, komediji o američkom di-džeju koji radi na radiju u Sajgonu tokom Vijetnamskog rata, postavši od tada jedna od najpopularnijih pesama na svetu, korišćena u mnogim filmovima, serijama i reklamama.

Dire Straits1985 – Britanska grupa Dire Straits objavljuje „Brothers in Arms“, završnu baladu sa njihovog istoimenog petog studijskog albuma. Neki je opisuju kao antiratnu pesmu, budući da je napisana tokom britanskog učešća u Folklandskom ratu, a Mark Knopfler je nakon 25 godina snimio novu verziju pesme kako bi prikupio sredstva za britanske veterane za koje je rekao da „još uvek trpe od posledica tog sukoba„, te je „Brothers in Arms“ postala omiljena na vojnim sahranama.

1988 – Objavljen je „Daydream Nation“, peti studijski album američkog alternativnog rok benda Sonic Youth. Album je dobio široko priznanje kritičara i obezbedio grupi ugovor sa velikom izdavačkom kućom, a od tada se široko smatra najboljim radom Sonic Youtha, kao i jednim od najvećih albuma svih vremena, značajno utičući na alternativne i indi rok žanrove.

Najnovije vesti

Izdvajamo