-

Na današnji dan – 18. novembar/studeni

1949 — Rođen je Herman Rarebell, nemački muzičar najpoznatiji kao bivši bubnjar u rok bendu Scorpions, u kome je bio ključni član tokom nekoliko istaknutih perioda stvaralaštva. Bio je prisutan tokom snimanja nekih od njihovih najpoznatijih albuma, uključujući „Blackout“ i „Love at First Sting„, značajno doprinevši zvuku benda koji je zajedno sa njim ostvario veliki uspeh na svetskoj sceni rok muzike.

1960 — Rođena je Kim Wilde, popularna pevačica osamdesetih godina, čiji je singl „Kids In America“ dostigao drugo mesto na britanskim top-listama, postavši veliki hit. Još jedan od njenih velikih uspeha bio je singl „You Keep Me Hanging On“ koji je zauzeo prvo mesto na američkim top-listama, a Kim Wilde je tokom svoje karijere imala i još 20 singlova koji su se plasirali među prvih 50 na britanskim top-listama.

1962 — Rođen je Kirk Hammett, gitarista benda Metallica poznat po svom izuzetnom talentu i doprinosu grupi. Pridružio se grupi 1983. godine i njegova virtuoznost na gitari bilo je posebno evidentna na njihovom istoimenom albumu „Metallica„, poznatijem kao „The Black Album„, koji je dostigao vrhove lista u SAD-u i Velikoj Britaniji.


1974Genesis je objavio dvostruki konceptualni album „The Lamb Lies Down on Broadway“, njihov šesti studijski album i poslednji album grupe na kojem je učestvovao vodeći pevač Peter Gabriel. Kao konceptualni album sa složenom pričom koju je Gabriel napisao, muzički je donosio progresivne i eksperimentalne elemente karakteristične za Genesis, te je dobio pozitivne kritike i smatra se jednim od klasičnih dela progresivnog roka.

1981 — Objavljen je „I Love Rock ‘n Roll“, drugi studijski album Joan Jett i prvi s njenim pratećim bendom The Blackhearts. Ovaj album je, do danas, njeno komercijalno najuspešnije izdanje, sa preko milion prodatih kopija, uglavnom zahvaljujući uspehu naslovne pesme, koja je objavljena kao singl ubrzo nakon izlaska albuma.

1993Nirvana je snimila nastup sa setlistom manje poznatih pesama, kao i obrada pesama Lead Bellyja, Davida Bowieja, Meat Puppetsa i The Vaselinesa za MTV emisiju „Unplugged“, koji je trebalo da bude emitovan mesec dana kasnije. Sledeće godine, nekoliko meseci nakon smrti Kurta Cobaina, nastup je objavljen kao lajv album, dosegnuvši vrhove top-lista širom sveta i donevši Nirvani najveće ikada prodajne rezultate u prvoj nedelji ikada, a danas se smatra jednim od najboljih lajv albuma svih vremena.

2017 — Preminuo je u 64. godini Malcolm Young, ritam gitarista i jedan od osnivača grupe AC/DC, brat vodećeg gitariste Angusa Younga i član Rokenrol kuće slavnih. Proveo je veći deo svoje muzičke karijere s AC/DC-jem, povukavši se 2014. godine usled borbe sa demencijom, a njegov najzapaženiji rad na gitari može se čuti na hitovima kao što su „Highway to Hell„, „Back in Black“ i „You Shook Me All Night Long„.

Najnovije vesti

Izdvajamo