-

Na današnji dan – 18. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1962 – Ringo Starr je izveo svoj debitantski nastup kao bubnjar grupe The Beatles. Nakon samo dva sata zajedničke probe, Beatlesi su se prvi put pojavili u sastavu u kome su postai poznati svetu: John, Paul, George i Ringo.

1971 – Rođen je engleski muzičar Aphex Twin, poznat po svom uticajnom i idiosinkratičkom stvaralaštvu u stilovima poput ambijentalnog tehna i „pametne dens muzike“ tokom devedesetih. Smatra se jednim od najuticajnijih figura u savremenoj elektronskoj muzici, brojeći mnoštvo pohvala kritike.

1977 – The Police su izveli svoj prvi zvanični nastup u Rebecca’s Nightclub-u u Birmingemu. U roku od dve godine, londonski trio je postigao mejnstrim uspeh sa singlovima poput „Can’t Stand Losing You”, “Roxanne” i “Message in a Bottle”.

1978 – „Who Are You“, osmi studijski album engleskog rok benda The Who objavljen je pod etiketom Polydor Records. Ovo je bio poslednji album na čijem je snimanju učestvovao bubnjar Keith Moon, koji je preminuo samo tri nedelje nakon njegove objave.

1978 – Objavljen je debitantski singl grupe Siouxsie and the Banshees„Hong Kong Garden“. Britanski dnevni list The Independent naveo je kako je ovo „verovatno najvažniji hit ranog post-panka“ kao i to da se može smatrati „jednim od deset najboljih nju-vejv singlova 1978„.

1986 – Grupa Bon Jovi objavila je svoj treći studijski album, „Slippery When Wet“. Sa hitovima poput „You Give Love A Bad Name“ i „Livin’ On A Prayer“ i preko 28 miliona prodatih primeraka, album se popeo na prvo mesto amerićkih top lista.

1998 – Objavljen je „Follow the Leader“, treći studijski album američkog nu-metal benda Korn. Osvojio je prvo mesto na četiri različite top liste, uključujuči i Billboard 200, a članovi benda ga smatraju komercijalno najuspešnijim albumom koji su izdali.