-

Na današnji dan – 16. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1963 ― Jedan od najvećih hitova grupe The Beatles, pesma „She Loves You“, na današnji dan je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, pod etiketom Swan Recordsa. Iako je uvelko bila broj 1 na top listama u Velikoj Britaniji, „She Loves You“ je stekla popularnost kod američke publike tek naredne godine, označivši početak takozvane „britanske invazije“ i postavši jedan od najuticajnijih bendova u istoriji rok muzike.

1964 ― Rođen je Dave Sabo, poznati gitarista američkog hevi metal benda Skid Row, koji je svoj najveći komercijalni uspeh postigao krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Naime, Dave Sabo nije doprineo samo prepoznatljivom zvuku Skid Rowa, budući da je bio i originalni gitarista grupe Bon Jovi, nastupajući sa njima sve do 1983, kada ga je zamenio Richie Sambora.

1970Led Zeppelin je osvojio nagradu za najbolju grupu u anketi čitalaca Melody Makera, što je bio prvi put posle osam godina da za ovu titulu nisu izglasani The Beatles. Prekinuvši dugogodišnju niz njihovih pobeda, uspeh u ovoj anketi svedoči o velikoj podršci, popularnosti i uticaja na publiku koje su stekli tokom ovog perioda, označivši promenu na aktuelnoj muzičkoj sceni i početak uspona novih bendova.

Istog dana, Jimi Hendrix se pridružio Ericu Burdonu na sceni u klubu Ronnie Scott’s u Londonu, što će ostati upamćeno kao događaj od velike istorijske važnosti, budući da je upravo to bio poslednji put da je Hendrix svirao pred publikom pre svoje tragične smrti. Eric Burdon, istaknuti pevač najpoznatiji kao frontmen benda The Animals, imao je priliku da sarađuje sa Hendrixom na ovoj posebnoj izvedbi, a legendarni gitarista je preminuo samo nekoliko dana nakon zajedničkog nastupa.

1985
― Britanska kantautorka, pevačica i producentkinja Kate Bush objavila je svoj peti studijski album pod nazivom „Hounds of Love“, sa koga su potekle pesme poput „Cloudbusting„, „Hounds of Love“ i „The Big Sky„, kao i vanvremenski hit „Running Up That Hill“. Album je postigao veliki komercijalni uspeh i priznanje kritičara, a konceptualno se može podeliti na pop-orijentisanu polovinu „Hounds of Love“ i narativniji „The Ninth Wave„, zasnovan na priči osobe koja preživljava na otvorenom moru.

1996 Pearl Jam su održali prvi koncert na svojoj „No Code“ turneji u Key Areni u Sijetlu, nakon kontroverznog sporenja sa kompanijom Ticketmaster. Odbijajući da nastupaju na lokacijama za čiju je prodaju karata bio nadležan Ticketmaster zbog visokih provizija dominacije na tržištu, bend je bio primoran da traži alternativne distributere, što je svojevremeno izazvalo negodovanje fanova koji su smatrali da su te lokacije udaljene i teže dostupne.

2018 ― Engleski multiinstrumentalista i muzički producent, Maartin Allcock, najpoznatiji po svom radu u bendovima Fairport Convention i Jethro Tull, preminuo je u 61. godini. Smatran izuzetno talentovanim izvođačem, doprineo je britanskoj muzičkoj sceni svojom virtuoznošću, obeležavajući zvuk kako Fairport Conventiona, jednog od pionira folk-roka, kao i Jethro Tulla, istaktutog po svojoj progresivnoj i folk-rock fuziji.