-

Na današnji dan – 16. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1947 – Rođen je Bob Weir, američki muzičar i tekstopisac poznat kao osnivač i gitarista rok benda Grateful Dead, napisavši neke od njihovih najpoznatijih pesama, poput „Touch of Grey„, „Truckin’„, „One More Saturday Night“ i „Casey Jones„. Počeo je da svira gitaru u ranim tinejdžerskim godinama, a 1964. godine osnovavši sa Jerryjem Garcijom bend poznat po svojoj eklektičnoj muzici sa elementima roka, folka, kantrija i džeza, kao i po svojim dugim improvizatorskim koncertima, koji su često trajali i više od četiri sata.

1959Gary Kemp, britanski muzičar, tekstopisac i glumac, najpoznatiji kao gitarista, frontmen i glavni tekstopisac nju vejv sastava Spandau Ballet, rođen je na današnji dan. Nakon što je sa bratom Martinom Kempom osnovao grupu 1978. godine, Kemp je napisao tekstove i muziku za sva 23 hit singla Spandau Balleta, uključujući „To Cut a Long Story Short„, „True„, „Gold„, „Through the Barricades“ i „Only When You Leave„, postigavši veliki uspeh kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina.

1962 – Rođen je Michael Peter Balzary, australijsko-američki muzičar i glumac, najpoznatiji  pod imenom Flea, kao basista i jedan od osnivača američkog fank pank/rok sastava Red Hot Chili Peppers. Flea je poznat po svom virtuoznom sviranju bas-gitare, kao i po svojoj energičnom i ekscentričnom scenskom prisustvu, a pojavljuje se i kao glumac u filmovima i televizijskim serijama kao što su „Back to the Future Part II„, „Back to the Future Part III„, „The Big Lebowski„, „The Chase„, „The Master„, „The Dirt“ i „Baby Driver„.

1969 – Engleski hevi metal bend Black Sabbath je objavio istoimenu pesmu sa istoimenog debitantnskog albuma, „Black Sabbath“. Prema bendu, pesma je inspirisana doživljajem Geezera Butlera koji je, u to vreme opsesdnut okultizmom, obojio svoj stan u mat crnu boju i tvrdi da je jednom imao snoviđenje velike crne figure koja ga je gledala sa kraja kreveta, nestavši zajedno sa okultnom knjigom koju mu je dao Ozzy Osbourne.

1972 – Američki rok bend Creedence Clearwater Revival poznat po pesmama poput „Proud Mary„, „Have You Ever Seen the Rain„, Fortunate Son i „Bad Moon Rising“ se zvanično raspao nekoliko meseci nakon izlaska svog sedmog i poslednjeg studijskog albuma, „Mardi Gras„, i godinu dana nakon odlaska osnivača benda, Toma Fogertyja. Bend, zapažen zbog svog snažnog bluz-rok zvuka inspirisanog folkom, kantrijem i gospelom, kao i po svojim društveno angažovanim tekstovima koji su često kritikovali rat, tokom samo pet godina postojanja je izdao sedam komercijalno uspešnih studijskih albuma.

1982
– Britanska nju vejv grupa Culture Club je ostvarila zapažen nastup u britanskoj muzičkoj emisiji Top of the Pops, izvodeći pesmu „Do You Really Want to Hurt Me“. Nakon nastupa, frontman Boy George postao je stalna zvezda naslovnica časopisa, dok je pesma brzo osvajala top liste, uticavši tokom osamdesetih dalje na razvoj pop muzike i drugih muzičkih grupa svojim eklektičnim zvukom, kao i jedinstvenim modnim stilom.

2006 –  CBGB, legendarni njujorški pank klub koji je zaslužan za početak karijere Patti Smith i Ramonesa, zatvoren je nakon poslednjeg nastupa Smithove. Klub koji je proslavio i muzičare poput Blondie i Talking Heads, a bio je stalni dom grupama Green Day i The Beastie Boys, prvi put je otvoren u decembru 1973. godine, a njegovo puno ime CBGB OMFUG znači „country, bluegrass, blues and other music for uplifting gormandizers„.

Najnovije vesti

Izdvajamo