-

Na današnji dan – 15. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1948 Charles Thomas Johnston, američki je muzičar. On je gitarist i pjevač, najpoznatiji kao osnivač, gitarist, vodeći pjevač i tekstopisac rock grupe The Doobie Brothers.

1950 Tommy Aldridge je američki heavy metal i hard rock bubnjar. Aldridge je poznat po svom radu s brojnim hard rock skupinama i umjetnicima još od 1970-ih, kao što su Black Oak Arkansas, Pat Travers Band, Ozzy Osbourne, Gary Moore, Whitesnake, Ted Nugent i Thin Lizzy.

1965Beatlesi su ispisali historiju na stadionu Shea u New Yorku, nastupajući pred 55.600 fanova – najveći koncertni posjet u to vrijeme. Među poznatim prisutnima bili su Mick Jagger i Keith Richards iz Rolling Stonesa.

1969Woodstock Festival započeo je na farmi Maxa Yasgura u Bethelu, New York. Oko 400.000 fanova okupilo se na trodnevni događaj kako bi vidjeli izvođače poput Crosby, Stills, Nash & Young, Jimi Hendrix, Santana, Grateful Dead, Joe Cocker, Janis Joplin i Jefferson Airplane, među ostalima.

1976ABBA je objavila svoj legendarni singl „Dancing Queen“. Pjesma je odmah postala globalni hit, osvojivši vrhove ljestvica diljem Europe, Meksika, Australije i Južne Afrike…

1992 INXS je dosegao vrh britanske ljestvice s albumom „Welcome To Whoever You Are“, njihovim prvijencem na prvom mjestu u Velikoj Britaniji.
2004Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa, liječen je od raka grla nakon dijagnoze bolesti u junu.

2008 – Producent Jerry Wexler, koji je imao ključnu ulogu u oblikovanju R&B muzičkog pejzaža sredinom stoljeća, preminuo je u dobi od 91 godine. Wexler je producirao neke od najikonografskijih hitova u historiji, uključujući „Respect“ Arethe Franklin i „In the Midnight Hour“ Wilsona Picketta.

2009 – Prvi britanski koncert na turneji benda U2, oborio je rekord posjećenosti za koncert na stadionu Wembley. Više od 88.000 ljudi prisustvovalo je tom događaju.

 

Najnovije vesti

Izdvajamo