-

Na današnji dan – 14. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1959 — Rođen je Morten Harket, vodeći pevač norveške sintpop grupe a-ha, najpoznatije po hitu „Take On Me“ iz 1985. godine. Morten Harket je svojim snažnim glasom doprineo karakterističnom zvuku benda sa kojim je zajedno osvojio širu publiku, ali je takođe radio na solo projektima čak i nakon uspona a-ha.

1983 — Britanska pevačica i muzička ikona poznata po svojoj moćnoj vokalnoj izvedbi, autentičnom izrazu i muzičkom stilu koji je spajao soul, jazz, R&B i pop, Amy Winehouse, rođena je na današnji dan. Njen album „Back to Black“ iz 2006. godine postao je njen najpoznatiji rad i doneo joj globalni uspeh, uključujući i pet Grammy nagrada.

1984 — Na prvoj dodeli MTV Video Music Awards, Madonna, tada relativno nova umetnica, izvodi pesmu „Like A Virgin“ u beloj venčanici upotpunjenoj njenim poznatim „Boy Toy“ kaišem. MTV VMAs postale su značajan događaj u svetu muzičke industrije, a ovaj Madonnin nastup je postao jedan od najpoznatijih trenutaka u njenoj karijeri, uticavši kako na muzičku, tako i na modnu kulturu.

2003 — Australijski rok bend Jet objavljuje svoj debitantski album „Get Born“ za izdavačku kuću Elektra Records, donoseći hitove kao što su „Are You Gonna Be My Girl„, „Cold Hard Bitch“ i „Rollover DJ„. Predvodeći australijsku invaziju početkom 2000-ih zajedno sa bendovima kao što su The Vines, album, čiji je naslov preuzet iz tekstova pesme „Subterranean Homesick BluesBoba Dylana, će se kasnije prodati u preko tri miliona kopija.

2004 — Sedmočlani kanadski bend Arcade Fire objavljuje svoj debi album pod nazivom „Funeral“, koji se uz mnogo pozitivnih recenzija prodaje veoma dobro tokom naredne decenije dok se bend postepeno uzdiže. Uspeh albuma „Funeral“, prepoznatljivog po pesmama kao što su „Neighborhood #1 (Tunnels)„, „Wake Up“ i „Rebellion (Lies)„, postavio je Arcade Fire na poziciju vodećeg benda indie scene i doprineo je opštem širenju popularnosti indie roka širom sveta.

Megadeth
Istog dana, američki hevi-metal bend Megadeth se vraća nakon dvogodišnje pauze sa albumom „The System Has Failed“. Iako prvobitno bio zamišljen kao solo album osnivača benda Davea Mustainea, zbog ugovornih obaveza prema njegovoj izdavačkoj kompaniji je morao biti predstavljen kao album benda Megadeth, svakako se nadovezujući svim karakterističnim elementima koji su pratili dotadašnji njihov opus.

Takođe u ovom trenutku, Roland Orzabal i Curt Smith iz benda Tears for Fears se ponovo udružuju na albumu „Everybody Loves A Happy Ending“, nakon što je njihova saradnja završena nesuglasicama još 1989. Njihov treći studijski album, „The Seeds Of Love“, iako kritički hvaljen, označio je kraj Orzabalove i Smithove saradnje, s obzirom na sukobe i tenzije unutar benda, te je objavljivanje simbolično nazvanog „Everybody Loves A Happy Ending“ okončalo ovaj raskol.

Najnovije vesti

Izdvajamo