-

Na današnji dan – 14. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1940 – Rođen je Cliff Richard, britanski pevač, tekstopisac, glumac i producent, poznat po svojoj bogatoj karijeri, koja traje više od 60 godina. Richard je prodao preko 250 miliona ploča širom svieta, što ga čini jednim od najprodavanijih muzičara svih vremena, sa hitovima poput „Move It„, „Living Doll„, „The Young Ones“ i „Summer Holiday„.

1947
–  Engleski pevač i tekstopisac Al Atkins, najpoznatiji po svom radu sa grupom Judas Priest, koji je osnovao zajedno sa gitaristom Glennom Tiptonom, rođen je na današnji dan. Nakon što je sa bendom snimio prvi album, zamenio ga je Rob Halford, a Atkins je nastavio da snima i nastupa kao solo umetnik poznat po svom jedinstvenom glasu, mešavini hard roka i bluza kojim je inspirisao i mnoge druge hevi metal pevače, uključujući Brucea Dickinsona i Ronnieja Jamesa Dia.

1968 – Braća Jackie, Tito, Jermaine, Marlon i Michael su kao grupa Jackson 5 imali svoj nacionalni TV debi u SAD-u na The Hollywood Palace, popularnom varijetetskom šouu koji je vodila Diana Ross, njihova mentorka i izvođačica za Motown Records. Izveli su svoj hit singl „I Want You Back“ osvojivši srca publike širom Amerike, nakon čega su ubrzo postali jedna od najpopularnijih muzičkih grupa na svetu.

David Bowie Low
1977David Bowie je objavio „Heroes“, svoj nagrađivani i široko priznati 12. studijski album, ujedno i drugo poglavlje u svojoj eksperimentalnoj „Berlinskoj trilogiji“ sa Brianom Enoom. Poznat po svojim ambicioznim muzičkim kompozicijama i eksperimentalnim zvukom, ovaj album je inspirisan Bowiejevim životom u Berlinu tokom Hladnog rata, a tekstovi pesama su često politički angažovani.

1983 – Objavljen je „She’s So Unusual“, debitantski studijski album američke kantautorke Cyndi Lauper, postigavši komercijalni i kritički uspeh sa preko 16 miliona prodatih kopija širom sveta, kao i četiri osvojene Grammy nagrade. Album je sa pesmama poput „Girls Just Want to Have Fun„, „Time After Time„, „She Bop“ i „All Through the Night“ bio pionirski u svom žanru, kombinujući elemente novog talasa, sintpopa i pop roka, a inspirisao je i mnoge druge umetnike, uključujući Madonnu, Princea i Janet Jackson.

1988Def Leppard je postao prvi bend u istoriji top lista koji je prodao sedam miliona kopija dva uzastopna albuma, „Pyromania“ iz 1983. i „Hysteria“ iz 1987. godine. Album „Hysteria“ koji sadrži šest hit singlova, poput „Animal„, „Women“ i „Pour Some Sugar on Me„, i dalje je njihov najprodavaniji album do danas, sa više od 20 miliona prodatih kopija širom sveta.

2018 –  Američki hard rok bend poznat po hit singlovima kao što su „Born to Be Wild„, „Magic Carpet Ride“ i „The Pusher„, Steppenwolf, održao je svoj poslednji koncert pedeset godina nakon što je krenuo na prvu turneju. Steppenwolf je bio jedan od najpopularnijih hard rok bendova 1960-ih i 1970-ih, inspirišući mnoge druge bendove, uključujući Led Zeppelin, Black Sabbath, AC/DC i Van Halen.

Najnovije vesti

Izdvajamo