-

Na današnji dan – 14. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1941 – Preminuo je David Crosby, američki kantautor i gitarista, jedan od osnivača bendova The Byrds i Crosby, Stills & Nash. Pored muzike, Crosby je bio poznat i po svojoj otvorenosti, političkom angažovanju i ličnim nedaćama, a ponekad je smatran i simbolom kontrakulture šezdesetih.

1971 – Objavljen je „Who’s Next“, peti studijski album engleskog rok benda The Who. Ovaj album nastao je iz zapostavljenog projekta „Lifehouse„, multimedijske rok opere koju je napisao Pete Townsend.

1978 – Pesma „Can’t Stand Losing You“ grupe The Police objavljena je sa njihovog debitantskog albuma „Outlandos d’Amour„. Kao prateći singl pesmi „Roxanne„, napisao ju je pevač i basista benda, Sting.

1988 – Preminuo je Roy Buchanan, američki gitarista i bluz muzičar, pionir Telecaster zvuka. Tokom svoje karijere kao i prateći i solo izvođač, Buchanan nikada nije doživeo slavu, ali se danas smatra jednim od najuticajnijih gitarista.

Freddie Mercury

1993 – „Living On My Own“, singl sa prvog i, nažalost, jedinog solo albuma koji je objavio Freddie Mercury dostigao je prvo mesto na mnogim top listama širom sveta. Ovaj remiks No More Brothersa je obezbedio uspeh pesmi dve godine nakon smrti Mercuryja, iako je inicijalno bila slabo zapažena.

1995 – Obavljenja je „Roll With It“, pesma engleskog rok benda Oasis, koju je napisao glavni gitarista Noel Gallagher. Kao drugi, ali vodeći singl, izdata je u okviru njihovog drugog studijskog albuma „(Whats the Story) Morning Glory?„.

1995 – Grupa Foo Fighters je izvela svoj novi singl „This Is A Call“ tokom debitantskog televizijskog nastupa u emisiji „The Late Show with David Letterman“. Budući da je od smrti Kurta Cobaina prošlo nešto više od godinu i par meseci, te je znatnom delu publike ovo bilo neočekivano.