-

Na današnji dan – 13. novembar / studeni

1968 – Animirani film „Yellow Submarine“ grupe The Beatles premijerno je prikazan u SAD-u.

1970Syd Barrett izdaje svoj drugi solo album „Barrett“, samo 10 mjeseci nakon svog prvijenca „The Madcap Laughs“. David Gilmour je producirao cijeli album, na kojem je također svirao Richard Wright iz Pink Floyda.

1973Jerry Lee Lewis, Jr. poginuo je u prometnoj nesreći blizu mjesta Hernando, Mississippi.

1974 – Prevarant koji se predstavljao kao gitarist Deep Purplea, Ritchie Blackmore, razbio je posuđeni Porsche u Iowa Cityju.

1976 Led Zeppelin je sedmi put zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma s albumom „The Song Remains The Same“. Snimljen na Madison Square Gardenu, live album služio je kao muzička podloga za istoimeni koncertni film koji je zabilježio njihov nastup 1973. godine na istom mjestu u New Yorku.

1977 – Objavljeni su datumi prve britanske turneje koja je trebala biti velika punk turneja. Sex Pistols i The Ramones bili su predviđeni kao glavni izvođači, a podršku su pružali Talking Heads, The Vibrators i Chris Spedding tokom 14-datnog puta. Nažalost, turneja se nikada nije održala.

1985 – U Whitney muzeju u New Yorku otvorena je izložba koja slavi 25 godina Boba Dylana u muzičkoj industriji.

2000The Beatles su pokrenuli svoju prvu službenu web stranicu www.thebeatles.com. Stranica je postala dostupna istog dana kada je objavljena njihova retrospektivna kompilacija „1“.

2015 – Povratak Adele sa singlom „Hello“ postigao je platinasti status prodaje u Velikoj Britaniji, samo tri sedmice nakon što je objavljen, budući da je prodan u više od 600.000 primjeraka.

2016 – Pjevač i tekstopisac Leon Russell preminuo je u dobi od 74 godine. Tijekom svoje 60-godišnje karijere, ovaj plodni umjetnik napisao je ili bio koautor brojnih hitova, uključujući „Superstar“ (poznat po izvedbi The Carpenters), „This Masquerade“ (George Benson) i „Delta Lady“ (Joe Cocker). Jedna od njegovih karakterističnih pjesama, „A Song for You“, snimilo je više od 200 izvođača, uključujući Ray Charlesa, Willieja Nelsona, Amy Winehouse i Whitney Houston.

Najnovije vesti

Izdvajamo